„Jsem naprosto přesvědčen o vědomém porušení zákona, který je většině zastupitelstva utajován," prohlásil Jiří Zatloukal (SNK ED), opoziční zastupitel z Němčic nad Hanou.

Zatloukal na základě dostupných informací míní, že starostka Ivana Dvořáková se spolu s radními pustila do stavby sportovní haly u místní základní školy v rozporu s platnou legislativou.

„Na podkladech pro veřejnoprávní smlouvu pro výstavbu haly chyběl nezbytný podpis. Týden před Vánoci po mně paní starostka požadovala, abych tento podpis zajistil. Bohužel dotčená osoba odmítá cokoliv městu podepsat," shrnul problém Zatloukal.

Minulý čtvrtek se na setkání radních s veřejností dozvěděl, že stavební úřad požaduje na základě chybějícího podpisu odstranění „černé" stavby – tedy téměř dokončené haly.

„Pokud se vše podaří zahrát do autu, pak se zachrání dotace, které město na stavbu získalo," konstatoval Zatloukal. V této souvislosti zdůraznil, že také on by byl rád, aby městu dotace ve výši 18 milionů korun na halu v hodnotě téměř 50 milionů korun zůstala.

„O to nám jde od samého začátku," vzkázal za opozici Jiří Zatloukal.

O dotace nepřijdeme, říká starostka

Jak vidí záležitost, kde jsou ve hře desítky milionů korun, němčická starostka Ivana Dvořáková? „O dotace nepřijdeme. Abychom vyřešili všechny drobné legislativní požadavky, požádáme o dodatečné stavební povolení," konstatovala Dvořáková.

Ohledně zmíněného chybějícího podpisu jednoho ze třetinových majitelů jedné z dotčených parcel starostka Němčic uvedla, že právníci, které město požádalo o rozbor situace, problém v tomto nevidí.

„Legislativa při přípravě dokumentů byla zkrátka jiná, než při jejich podpisu. A Krajský úřad záležitost posoudil odlišně, než my," shrnula situaci Ivana Dvořáková s dovětkem, že platí – co právník, to názor.

Co nabízí nová hala?

Halu v Němčicích začali stavbaři ze společnosti POZEMSTAV Prostějov budovat loni na počátku července. Nyní stavba funguje ve zkušebním provozu.

„O zmiňovaných záležitostech vím pouze z tisku. Podrobnosti k tomu říct nedokážu. My jako dodavatel do těchto věcí nezasahujeme," shrnul svůj pohled na problémy výstavby haly v Němčicích předseda představenstva firmy POZEMSTAV Prostějov Zdeněk Peichl, který je prostějovským radním za ODS.

Hlavní sál nové němčické haly nabízí hrací plochu o rozměru 40 na 21 metrů. Slouží pro házenou, sálový fotbal, košíkovou, tenis a volejbal. Kurt je certifikovaný pro squash. Hala má i posilovnu. Hlediště má kapacitu 150 míst. Technické zázemí tvoří čtyři šatny pro cvičence a dvě šatny pro rozhodčí. V hale je bufet. U haly může parkovat 15 aut a 2 autobusy.