Co se od nich čekalo? Nic jednoduchého. Měli totiž provést rodiče a jejich děti, možné budoucí studenty, světem gymnázia. Ukázat tedy, co je čeká a nemine, když se přihlásí na školu a v přijímacích zkouškách uspějí.

A k vidění toho nebylo málo: pokusy střídaly konverzace v angličtině, ty pak zeměpisné znalosti doplněné o dokument. Škola byla zkrátka stejně živá, jako v době vyučování, či spíše o velkých přestávkách.

V  prostějovském Společenském domě vystoupily dvě legendy ze zábav: skupiny Keks a Kontakt.
OBRAZEM: Bigbítové legendy Keks a Kontakt roztančily Prostějov

"Hlavně nás sem zavedla zvědavost. V budově jsem nikdy nebyl a tak jsme se přišli podívat," uvedl třeba Jan Bílý. Jiní lidé už však brali na školu své ratolesti, které už pomalu pokukují po tom, kam na střední školu.

"Podívali jsme se tu na angličtinu a zeměpis. A jaký na mě škola nechala dojem? Úžasný!" uvedla Vladislava Dokoupilová, která dorazila s dcerou Nikolou. Ta však zatím zřejmě nebyla jistá, kam by se měly její kroky po základní školy ubírat. Koneckonců, řada žáků má ještě čas na rozmyšlení.

A tak se ptají, zajímají, zjišťují. Třeba v zeměpisné učebně. Zde učitelka Ilona Pechová připravila nejen řadu poutavých zajímavostí z České republiky i světa, ale také sebe na zvídavé dotazy rodičů.

"Hlavně se lidé ptají na častost hodin zeměpisu, část se jich ptá také na olympiády," prozradila.

Připomněla však také, že jednou věcí se zeměpis na gymnáziu od řady jiných škol liší.

"Čtvrtinu máme na vyšším stupni v angličtině, zejména některá vybraná témata. Podle mě se toho ale studenti nemusí obávat," dodala.

Parkoviště v centru Prostějova - Komenského ulice
U Kaska zabral Manthellan "obří" parkoviště, kvůli archeologickému průzkumu

Gymnázium Jiřího Wolkera však není jedinou školou ve městě, která pořádá Den otevřených dveří. Přestože už některá zařízení tuto akci koncem roku měla, například Střední odborná škola podnikání a obchodu v Rejskově ulici ji plánuje až na 13. prosinec. Obchodní akademie či strojaři pak až na polovinu ledna. 

Ilustrační foto.
V Držovicích přibudou parkovací místa. U silnice