Diváci prošli celým životem školy od roku 1899, kdy začalo první vyučování na Brněnské ulici až po současnost, a spolu s moderátory Alešem Procházkou, Klaudií Kožnárkovou a Petrem Šustrem brázdili dějinami.

První se před zraky návštěvníků ukázalo Zenowitz Trio, a sice trio tří sester Johany, Zuzany a Debory, které ve svém názvu nesou jméno svého otce, absolventa Zena Dostála, jenž byl spisovatelem a režisérem. Následovalo pěvecké vystoupení Klaudie Kožnárkové s „kelímkovou“ písní When I’m Gone.

V první etapě zhlédli diváci hudební a taneční vstupy Klasu Kralice, hanáckého souboru.

„Program byl takto volen, protože se z hanáckého živlu zrodilo gymnázium samotné,“ prozradil moderátor Aleš Procházka, ředitel Městské knihovny.

Den stromů na prostějovské náměstí T. G. Masaryka 2019
Na Den stromů zavítalo přes sto dětí. A náramně si to užily, podívejte se

Od začátku století po Jiřího Wolkera


Přišlo na přednes básně Dnešek, prostějovského rodáka v podání Petry Vidmuchové a Vítězslav Lužný zpíval báseň Vzdálená milá spolu s hudebním doprovodem Michalem Skalickým a Bohumilem Stoklasou.

V tomto období na škole maturovaly i významné osobnosti. Jednalo se o Karla Husárka, Ivana Sekaninu, Jana Uhra, Vasila Kaprálka Škracha či Vojtěcha Ondroucha.

20. – 30. léta minulého století


Tuto dekádu otevřeli tanečníci z Buď ZUŠ charlestonem. Vítězslav Lužný a Nina Horáková zazpívali píseň Proklaté vášně z muzikálu Piky, piky na hlavu aneb Pan Posleda, přítel študáků. Prokletá, protože zpěvačka neměla hlas a pouze otevírala ústa. Ženský hlas zpíval mužským Aleš Procházka a diváci ne nemohli přestat smát.

V tomto období maturoval František Kopečný (jazykovědec a diateloktolog, docent Eugen Vencovský, Otto Wichterle. Hostem večera byl i Roman Štolpa, režisér a herec, jenž četl povídku Zeno Dostála, Jen kdybych věděl, jakou adresu. A David Krchňavý, absolvent gymnázia zpíval Blues za dívčí duši, kde měla vstup Petra Výtvarová Krausová, která dostala cenu Thálie a hostuje v Klicperově divadle. V její scénce šlo o poctu Gabriele Wilhelmové úsměvnými narážkami na české školství.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově - 19. 10. 2019
Práce rybářů, ale i rybí hranolky opět přitáhly do Tovačova tisíce návštěvníků

40. – 50. léta


V této dekádě maturovaly osobnosti jako Zeno Dostál, Vladimír Kostka, Milan Růžička nebo Gabriela Wilhelmová. Buď ZUŠ zatančili v rytmu swingu a na řadu přišla i podivná spartakiáda s opakujícím se textem „Od pondělí do soboty budem cvičit spartakiádu.“

Předposlední částí byly Múzy, pěvecký sbor Prostějov, který pod vedením Dity Přikrylové zazpíval Jen to samo, Máj, Dance Me To The End Of Love, Adiamus a další známé písně. Jako poslední vystoupila Zuzana Kožnárková s písní Země vzdálená, která ji na stejném místě zpívala i před dvaceti lety, když slavilo gymnázium sto let.

Dýňová stezka odvahy a zručnosti v prostějovských Smetanových sadech - 18. října 2019
Smetanovy sady rozzářily dýně. Podívejte se

Nakonec po panáčku slivovice


Nakonec se všichni účinkující sešli na pódiu spolu s ředitelem gymnázia Michalem Šmucrem, primátorem města, Františkem Jurou a Ladislavem Hynkem, náměstkem hejtmana Olomouckého

kraje a připili si společně slivovicí. „Jsem rád, že se akce zúčastnili žáci, absolventi i jejich rodiče. Je skvělé, když se takhle všichni potkáváme při výročích a sto dvacet let historie školy byly plné citů. Vždy, když se podívám na naše absolventy a vidím ty jména a jejich osudy, vidím, že to byly elity, které ukazovaly, jak se má žít, pracovat, či umřít pro vlast. A doufám, že významných jmen bude jen přibývat,“ uvedl ředitel Michal Šmucr.

Mezi návštěvníky byl i Tomio Okamura, předseda hnutí SPD, Alois Mačák, bývalý náměstek hejtmana Olomouckého kraje, Jaroslav Faltýnek, místopředseda hnutí ANO či Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu SPD.

Lampionový průvod v Hamrech se strašidelnou stezkou zakončený výtvarnými dílničkami a diskotékou - 18. října 2019
Na lampioňáku v Hamrech strašil děti Joker a jeho banda