Dominantní stavbou, která svým významem přesahuje hranice regionu, je kostel sv. Petra a Pavla. Postaven byl v 17. století původně se dvěma kaplemi a samostatně stojící zvoničkou. Do současnosti se dochovala pouze jedna kaple. Kostel sám v této podobě, jak je dnes, vznikl na místě původní dřevěné stavby v letech 1710 - 1719 a svou čistotou stylu exteriéru a interiéru se řadí k vrcholům moravského baroka.

Starostkou Tištína je místní rodačka Alena Wagnerová
Jsme malí, ale i velcí, říká starostka Tištína. Jak to myslí?

"Náš kostel je opravdu svou velikostí a významem nejzajímavější stavbou v širokém okolí. Má tři nové zvony, které slavnostně v roce 1990 vysvětil arcibiskup olomoucký Mons. František Vaňák," komentuje tištínská starostka Alena Wagnerová.

Celkově patří městys svou úpravností se spoustou zeleně k nejudržovanějším obcím regionu.

"Centrum obce je vydlážděno žulovou kostkou. Některé domy připomínají historické selské grunty. Vysazujeme i spoustu stromů a keřů," říká s hrdostí starostka.

Pošta a samoty


V jednom z bývalých historických domů funguje i pobočka České pošty.

"Poštu držíme a chceme ji udržet. Poštovní úřad historicky zajišťoval služby i pro naše připojené obce, jako byly Koválovice-Osíčany. I v současnosti jsou jejich občané zvyklí, že zde jsou k dispozici poštovní služby," vysvětluje Wagnerová a dodává: "Tlaky ze strany vedení České pošty v minulosti byly, ale snažíme se odolávat, aby u nás úřad pořád byl."

Pavel Tihelka je předsedou představenstva Agrodružstva Tištín
Mléko dodáváme do olomoucké Olmy, říká Pavel Tihelka

Městys nemá žádné místní části, ale má dvě odloučené samoty. "Dříve bývaly obě trvale obydleny. Charvátský mlýn, kterému se říká Charváty, ta je obydlena trvale a druhá je u Tištínského rybníka, dnes již neobydlena," informuje starostka a místní rodačka v jedné osobě.

Nejnověji upravenou čtvrtí je Zámostní ulice. "Vznikly tam nové chodníky, nové vjezdy včetně parkovacích míst a vysadili jsme tam spoustu zeleně. Jedná se o projekt z loňského roku, který je z mého pohledu zdařený a jsem na něj hrdá," uzavírá Alena Wagnerová.