Držitel Řádu britského impéria byl původně pochován do společného hrobu s tchýní.

"Není myslitelné, aby člověk, který se zasloužil o stát takovým výjimečným způsobem jako on, měl na náhrobní desce nápisy pořízené v dobách nesvobody. Ony vůbec neodpovídaly tomu, čeho tento člověk dosáhl," komentoval původní nedůstojné místo posledního odpočinku Josefa Dudy jeho synovec Zbyněk Miloš Duda.

Generálmajor Josef Duda je patronem 533. praporu bezpilotních systémů v Prostějově. Právě velení tohoto praporu spolu s městem se o vznik nového hrobu nejvíce přičinilo.

"Je to pro nás veliká čest, že je naším patronem člověk, který má zkušenosti z bojů za svobodu a demokracii. Jako pilot bojoval ve Francii, Velké Británii, v Prostějově působil několik let jako instruktor vojenského leteckého učiliště. Po válce byl jeho velitelem a následně byl odstraněn komunistickým režimem. Jsme rádi, že se podařilo vybudovat důstojné místo hodné jeho památky," uvedl velitel 533. praporu podplukovník Petr Manda.

Rehabilitace válečného hrdiny byla završena.

"Konečně je jasné, kdo byl generál Josef Duda. Čestný občan města Prostějova, který žil v tomto městě více než třicet pět let až do své smrti. Měl se stát velitelem československého letectva, ale bohužel k tomu už nedošlo, protože s nástupem komunistů k moci se veškeré plány nejen jeho, ale všech statečných mužů a žen, kteří usilovali o svobodu a demokracii, zhatily," řekl pro Deník Zbyněk Miloš Duda, jehož strýc skončil jako dělník v prostějovských železárnách.

"Úplná rehabilitace generála Josefa Dudy trvala třiatřicet let. Dům kde žil, je osazen krásnou pamětní deskou, před dvěma lety se stal čestným občanem města a dnešní akt považuji za poslední důležitou tečku," dodal Zbyněk Miloš Duda. Vznik náhrobku trval necelý rok.

Válečný hrdina, pilot RAF a velitel letectva na Moravě Josef Duda se narodil 9. srpna 1905 v Praze na Pohořelci. Zemřel 7. prosince 1977 v Prostějově. Kromě mnoha dalších vyznamenání obdržel například Československý válečný kříž 1939, Francouzský válečný kříž 1939, Řád britského impéria komturského stupně C.B.E. a v roce 2002 Český Řád bílého lva komturské třídy in memoriam.

V roce 1948 byl odstaven ze všech armádních funkcí, o rok později byl degradován z hodnosti plukovníka na vojína-úderníka. V roce 1990 mu byla vrácena hodnost plukovníka následně byl jmenován generálmajorem letectva in memoriam. Josef Duda po sobě nezanechal žádnou závěť.