Dívka bere situaci s humorem. Před chvílí složila v sále Národního domu v Prostějově v rámci tradičního Gastrodne praktickou zkoušku v oboru servírka. Svým rodičům vykostila a naservírovala úžasně vonící pstruhy. Práci neměla učnice lehkou, maso bylo křehké.

Její kolegyně a kolegové z místního učiliště na Husserlově náměstí nabízeli vybraným hostům například vína, sekty, ovocné saláty či palačinky.

Návštěvníkům sálu pak učni představili zdobné tabule. Nejatraktivnější byla ta japonská. Za snítkou orchideje u ní poseděla i prostějovská místostarostka Ivana Hemerková.

„Učni se musí u zkoušek poprat s trémou. Nesmí znejistět a začít vršit chyby,“ prozradil recept na kvalitní výkon Jiří Procházka, manažer hotelu Tennis Club Prostějov, který byl jedním z porotců u zkoušek.

Servírují i v Itálii

Mária Zámostná, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Středního odborného učiliště obchodního v Prostějově, ubezpečila, že mezi učni mají hned několik osobností, které mohou okamžitě začít působit v lepších restauracích.

„Ostatně, našim učňům napomáhá v kariéře i zahraniční praxe. Už osmým rokem jezdí do Itálie, k Rimini,“ zmínila se.

Do atraktivní turistické oblasti vyrážejí prostějovští učni díky evropskému dotačnímu programu Leonardo da Vinci. „Jezdí tam na tři týdny skupinka šesti učňů. Kantoři se tam střídají po týdnu,“ přiblížila Zámostná.

Redaktor labužníkem

Zjišťuji, že italská praxe má něco do sebe.

„Stůjte. Ještě jste neochutnal!“ volá na mě jedna z učitelek, když vidí, jak odcházím z Národního domu. Nabízí mi lasagne připravené kuchařem, který bylv Itálii. „Přidejte mi, prosím,“ žádám učně, když vidím malou porci na papírovém talíři. Podnos se rychle plní. Na plastovou vidličku napichuji vonící krmi. Vkládám ji do úst, kde se rozpouští. „Je to výborné,“ pochvaluji si jídlo.

„Ještě si vezměte italský chléb a tyhle sladké kuličky,“ doporučuje mi učitelka. Trojúhelníček chleba je skvělý, neuvěřitelně vláčný. Dozvídám se, že jej upekli na grilu a že je v něm kromě hladné mouky i sádlo a med.

„Gastroden pořádáme již po osmnácté. Je to akce pro širokou veřejnost konaná v reprezentativních prostorách Národního domu. Naši učni tam skládají praktickou zkoušku a lidem představují, co umí,“ říká ředitel obchodního učiliště Milan Soukup. Věří, že pro učně je taková zkouška zážitkem na celý život.

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku