„K vidění jsou především hračky pro dívky. Máme tu panenky, kočárky, malé nábytkové soustavy, ale i plyšová zvířátka a autíčka. Nejstarší exponáty mohou mít i více než sto let. Ty nejmladší mají tak kolem padesáti," řekla správkyně galerie Jarmila Vysloužilová.

Historické hračky vtahují návštěvníky zpátky do dětských let. Přestože jsou některé kusy opravdu staré, připomínají to, s čím si každý někdy hrál. „Vystavené hračky jsou skutečně moc pěkné. Vzpomínám si, že jsem měla podobnou kuchyňku, jako je tady, ale ta moje byla trochu modernější," řekla návštěvnice Soňa Pospíšilová.

Výstava nadchla i Ivu Tesárkovou.

„Když jsem byla malá, tak jsem v kočárku tahala přesně takovou panenku. Byla to moje nejoblíbenější panenka a jmenovala se Maruška," zavzpomínala. „Jako malá jsem si doslova vyhrála s maňáskem – kašpárkem. Později, když jsem měla děti, tak jsem jim chtěla sehnat podobného, ale už to nebylo možné. Je opravdu škoda, že se potom nevyráběly takové hračky," míní Milana Soukupová.

Prohlédnout si historické hračky mohou lidé od pondělí do pátku od devíti do dvanácti a od třinácti do šestnácti hodin.

„Ve středu máme mimořádně otevřeno až do pěti hodin odpoledne. Po telefonické domluvě mohou však lidé navštívit galerii i v jinou dobu," uvedla správkyně galerie, kde se kromě výstav konají i setkání s představiteli místního hanáckého folkloru.

„Kromě hraček plánujeme tento měsíc výstavu výtvarných děl Viktora Hohause, což byl výborný malíř, který působil hlavně tady v Prostějově," vysvětlila Jarmila Vysloužilová a dodala, že lidé si při obdivování historických hraček mohou zpříjemnit chvíle posezením u kávy a čaje.

Autorka: ROMANA SOUKUPOVÁ