Deníku se podařilo kontaktovat Františka Juru. Ten jako jeden z důvodů pro své rozhodnutí uvedl dlouhodobé neshody v názorech.

„Byly zde určité věci, které se mi od začátku nelíbily. Nedokázal jsem ale pro svůj názor získat demokraticky většinu. Proto jsem zvolil tento krok," vyjádřil se. Dodal, že důvodem byl i rozdílný názor na Národní olympijské centrum. Zatímco část opozice požadovala k projektu další informace a váhala s podporou, František Jura naopak projekt hájil.

„Byl jsem, jak to říct slušně, znechucený některými názory, co zazněly. Ano, i tohle mé rozhodnutí ovlivnilo. I když nevím, jestli se dá označit za pověstnou poslední kapku," dodal.

Redakce se snažila získat vyjádření předsedkyně místního hnutí ANO 2011, ale na opakovanou snahu o kontakt nereagovala.

Byl to zbytečně rychlý odchod, shodují se další lidé z opozice

Naopak další opoziční lídři se o svůj názor podělili.

„Myslím si, že i přes tohle rozhodnutí budou dál na zastupitelstvo chodit. Na druhou stranu byli tiší, nejednalo se o aktivnější zastupitele," uvedl Jan Navrátil.

Aleše Matyáška z TOP 09 odchod dvou členů ze zastupitelského klubu podle jeho slov příliš nepřekvapilo.

„Abych pravdu řekl, tak ano i ne. Ano, byly zde nějaké signály, třeba vyjadřování pana Jury i neshoda s dalšími členy opozice v otázce odvolání pana náměstka Pospíšila. Naopak myslím, že bylo dost prostoru, aby se vše vyřešilo. Tohle bych viděl až jako poslední krok," sdělil.

Způsob odstoupení a informování o něm zhodnotil také zastupitel za ANO František Filouš. Podobně jako Aleš Matyášek uvedl, že se o věcech mělo mluvit.

„Škoda, že důvody pro vystoupení nesdělili oba zastupitelé podrobněji. Pak by se o tom mohla vést s nimi debata. Je třeba jejich rozhodnutí respektovat. Ale dát věci na stůl a odjet na dovolenou není nejšťastnější," řekl s tím, že ho mrzí, jak o věci informovali.

„Věci se objevily v novinách dříve, než jsme se o nich mohli pobavit," vysvětlil.

Nebudu hlasovat jako stádo, říká Jura

I přes změny v zastupitelském klubu se však náhradníci zastupitelů z kandidátek posouvat nemusí. Alespoň prozatím.

„Nehodlám ze zastupitelstva odstupovat. Uvidím, jak se budou věci vyvíjet," prozradil František Jura. Zdůraznil, že bude hlasovat bez ohledu na to, jak se k věcem bude stavět opozice nebo koalice a čí návrhy budou.

„Nebudu hlasovat jako stádo. Podporovat věci budu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," řekl.