„Na výstavě je k vidění 124 zakrslých teddy králíčků a teddy beránků od chovatelů z celé republiky. Výstava v Plumlově je v letošním roce jedinou na celé Moravě," řekl pořadatel Vlastimil Suchý, který je majitelem chovatelské stanice teddy od Princezny.

„Chovatelskou stanici jsme založili před třemi nebo čtyřmi roky. Chtěli jsme původně pejska, ale nemůžeme ho mít. Tak jsme si pořídili králíčka. Teď máme 4 dospělé teddy králíčky a dva malé," usmál se chovatel, který má za sebou výstavy ve Šternberku nebo Přelouči.

Podle jeho slov není chov teddy králíčků časově náročný. „Jednou za dva dny je potřeba jim vyčistit záchod, ale když má samička mladé a kojí, tak více pije a je nutné to udělat třeba i dvakrát za den. Stejně tak často je potřeba vyměnit i seno. Jednou až dvakrát za týden pak králíčkovi vyčesáváme srst, aby nebyl zacuchaný, ale u některých to stačí dělat i méně často," uvedl Vlastimil Suchý, který na výstavě v Plumlově ukázal i své teddy králíčky.

Lidé si mohli pohladit jeho odchovance Asterixe, který byl volně puštěný. „Je to velký pohodář a cizí lidé mu nevadí," usmál se chovatel zakrslých králíčků.

Co by měli lidé zvážit, když uvažují o tom, že si domů pořídí teddy králíčka? „Zda pro něho mají prostor, protože jednou za čas je potřeba králíčka vypustit. My bydlíme v bytě a problém s tím nemáme. Je to také otázka finanční náročnosti, protože náklady na pořízení králíčka se pohybují kolem tisícikoruny, ale člověk musí počítat i s výdaji za peletky, klec, veterináře, očkování a podobně," nastínil Vlastimil Suchý a dodal, že chovatelů teddy králíčků v České republice neustále přibývá. „Zvířata jsou oblíbená hlavně u dětí," dodal.