Ale ani dnes není milovníků lihovin s nejrozmanitějšími příchutěmi málo. Například mezi vzorky na koštu ve Výšovicích tvořily likéry plnou jednu šestinu.

Se svým borůvkovým likérem získala mezi deseti specialitami první místo Ivana Cásková z Určic.

„Základními ingrediencemi jsou borůvky a rum. Na ně chodíme společně s manželem. Máme v lesích u Moravské Třebové svoje místa, kam jezdíme už léta.“ prozradila autorka zlatého likéru. V soutěži měla ještě další dva vzorky. Výrobě likérů se Ivana Cásková věnuje asi tři roky.

„Jednou jsem to zkusila, poslala jsem vzorek do Litoměřic a tam kupodivu zabodoval, tak jsem u toho zůstala,“ vzpomínala Cásková. Likéry vyrábí v malých třílitrových lahvích.

„Sem tam pošlu nějaký vzorek do soutěže, rodina ochutná, a likér je pryč,“ smála se vítězná autorka.

Zabodoval i rakytníkový likér

Se svými likéry uspěli v soutěži také manželé Šťávovi z Výšovic. Jejich Rakytníkový se umístil na druhém místě.

„Je to keř, v jehož plodech je velmi mnoho vitamínů. takže je to vlastně takový zdravotní nápoj. Ostatně všechny likéry se původně vyráběly jako léky,“ připomněl Zdeněk Šťáva. On i jeho žena připravují množství různých specialit. V soutěži měli například ještě ořechovku či griotku.

Zajímavostí byl také Praděd – Altvater připravený podle původního receptu z devatenáctého století Marií Slámovou z Čelčic. Podle všech zúčastněných jsou likéry mezi konzumenty stále oblíbenější.

„Lidé budou pořád zkoušet něco nového a objevovat neobvyklé kombinace chutí,“ uzavřela Ivana Cásková.