„Je tu k vidění přibližně sto dvacet nejrůznějších odrůd zeleniny, pětašedesát odrůd ovoce, spousta květin a bylinek a vůbec poprvé i řada včelařských výrobků, včetně medoviny, vosku, medových bonbónů a několika úlů,“ shrnul s úsměvem pořadatel Jan Hujíček.

„Máme tady i několik zvláštností třeba čajot a nashi,“ doplnila ho jeho plavovlasá kolegyně a ukázala na prapodivnou naducanou ostnatou okurku. „To je čajot od paní Kalábové, dá se oloupat a smažit jako květák. Chutná výborně,“ nechala se slyšet s plamínky v očích.

„A tady kousek dál je k vidění nashi,“ zmínila se a upřela svůj pohled na okrové ovoce, kterému místní neřeknou jinak než jabkohruška.

„Vyšlechtili ho v Japonsku,“ vysvětlila a hned přidala další zajímavost.

„Největší porci kousků zeleniny a bylinek letos na výstavu přinesl zelinář pan Václav Svoboda,“ pochválila pěstitele, pod jehož výpěstky se prohýbala dobrá polovina z jednoho z dlouhých stolů. Hned vedle nich pak na zemi dřímala obří dýně.

„Tu si někdo odnese domů v tombole,“ usmál se vedle stojící Jan Hujíček. „Letos ji máme opravdu bohatou, celkem nám místní lidé, povětšině zahrádkáři, přispěli sto osmdesáti šesti cenami,“ pochlubil se na závěr.