„Ještě doplňujeme brigádníky, ale měl jsem v tomhle ohledu ještě štěstí. Podobně jako loni byla o zájemce nouze,“ říká třeba Radek Kocourek, provozovatel pláže U Vrbiček.

Nejinak se vedlo na protějším břehu, U Lázníčků.

„Nakonec jsem lidi sehnal, ale bylo to horší než loni. Teď už jsem musel i lidi naopak odmítat. Je ale fakt, že lidi jsou nezodpovědní, hledají práci ze dne na den a to včetně těch sezónních. A to je špatně,“ řekl pro Deník Miloš Láznička.

Právě v občerstvovacích službách nachází přes léto práci nejvíce lidí.

Nemusí však jen zde.

Například firma Maier nabízela a nabízí brigádnická místa ve výrobě, hodně aktivní je při hledání brigádníků také Česká pošta.

Kdo naopak teprve sbírá síly na shánění brigádnických posil jsou sadaři.

Předpremiéra dokumentu Víta Klusáka Svět podle Daliborka.
Svět podle Daliborka: dokument, nebo hraný film?

Do sadů míří důchodci

Třeba mostkovický sad každoročně dává možnost přivýdělku desítkám lidí.

„Brigádníky hledáme v září. Je to s nimi ale rok co rok těžší. Většinu tvoří lidí v důchodu, mladí lidé naopak o práci zájem nemají,“ poznamenal sadař František Koudelka. Z těchto důvodů žehrá jak na lenost, tak na stát.

„Odměna za práci už v tom nehraje roli, prostě mladí pracovat nechtějí. Spoléhají se naopak na dávky od státu a radši se uskromní a žijí z nich než aby šli pracovat,“ podělil se o svůj názor.

Ten ostatně potvrzuje také Gabriela Bartáková z personální agentury Gasl. I ona shání brigádníky, pro něž v agentuře mají nachystaná mnohá místa. Často však marně.

"Zájem firem o brigádníky přes letní měsíce je, i díky tomu je u nás možné brigádu získat. Na druhou stranu, zájemců o brigády je poměrně málo. Zdaleka to není jako třeba osm let zpátky," uvedla Gabriela Bartáková z agentury Gasl.

Příčinu vidí třeba ve výchově i přístupu mladých lidí k životu.

"Dnešní mládež netouží po penězích kromě těch, co dostávají od rodičů. A ti zase ve většině případů své děti nemotivují k hledání brigád. Dnešní student si tak nechá zaplatit nějaké to oblečení či mobil, víc ale nechce a nepotřebuje. Chce si života užít…," uzavřela.

Prostějov. Ilustrační foto
Nájemníci městských bytů: Leze nám domů plíseň