„Myslím, že je to tady pro děti super, fungujeme teprve druhý týden, ale maminky jsou spokojené. S dětmi kreslíme, chodíme na procházky, a máme zde i speciální režim s miminky," popsala Marcela Zajícová jedna ze dvou učitelek firemní školky.

Školka v areálu čelčické firmy má kapacitu sedm dětí a zaměstnanci sem mohou umístit děti od 6 měsíců do 6 let každý pracovní den ráno od půl osmé do pěti odpoledne.

Děti pak zde mají kromě nepřeberného množství hraček a prostorné herny, dvě místnosti na odpočinek, sociální zařízení, šatnu a kuchyň. Maminky školku jedině vítají.

„Pro maminky je v dnešní době obtížné se vrátit do práce. Školky jsou přeplněny, navíc jsou přizpůsobeny pro děti starší tří let a matky s dvouletou rodičovskou dovolenou musí řešit složité problémy s hlídáním. Proto jsme se rozhodli vyjít našim zaměstnancům vstříc," vysvětlila generální ředitelka společnosti Alika Jana Kremlová s tím, že pro rodiče je umisťování a vyzvedávání dítěte ze školky v areálu firmy nesmírnou úsporou času.

Spokojená maminka

„Rodila jsem v roce 2011. Nedokážu si představit, že bych dítě vozila do Prostějova, když třeba tady mi v okolí dítě nevezmou. Jsem ráda, že zde mám tuto možnost," řekla jedna ze spokojených maminek.

V rámci projektu zřízení firemní školky, kterou mohou využívat i zaměstnanci firmy Žaluzie Neva, byl kladen důraz na individuální péči o dítě a rozvoj znalostí a schopností.

„Děti budou ve školce pouze v malém kolektivu, a to v počtu sedm dětí. To nám umožňuje vybudovat příjemné a podnětné prostředí. Zároveň je výhodou, že děti v malém kolektivu nebudou tak často nemocné," upozorňuje na výhody malé školky koordinátorka projektu Kateřina Lužná. Výhodou školky je také fakt, že se nachází na vesnici.

„Děti poznají zblízka domácí a hospodářská zvířata, nebo si mohou vypěstovat vlastní zeleninu. Do budoucna plánujeme vybudovat přímo v areálu firmy dětské hřiště," prozradila koordinátorka projektu Kateřina Lužná.

Možnost získání dotace

Na vybudování školky firma získala dotace z Evropského sociálního fondu České republiky, společnost Alika totiž uspěla s výzvou zaměřenou na vznik a provoz zařízení a péče o děti.

„Cílem výzvy je prosazování rovných příležitostí žen a mužů na tuzemském trhu práce, k tomu by měly přispět lepší možnosti ve sladění pracovního a rodinného života," nechala se slyšet Kateřina Lužná s tím, že podniky mohou v programu získat finance na provoz školky v prvních osmnácti měsících.

Firma Alika školku budovala od jara roku 2013. Na počátku roku 2014 pak byla školka připravena k provozu.

„Díky výzvě Evropského sociálního fondu se nám podařilo získat potřebné peníze, které nám pomohou v prvních letech fungování naší školky. Věřím, že se nám povede naplnit záměr této výzvy, kterým je umožnit mladým rodinám skloubení práce s péčí o děti," doplnila Kateřina Lužná.

Společnost ALIKA je přední českou potravinářskou firmou, zabývající se výrobou pražených ořechů a slaných snacků, a balením sušeného ovoce a olejnatých semen. Na trhu zaujímá své místo již od roku 1992.