Část chovaných zvířat byla podle veterinářů ve velmi špatném výživném stavu. Ve výběhu našli inspektoři uhynulé tele v bahně. Provozovatel biofarmy tvrdí, že se o dobytek stará dobře. Obvinění podle něj nejsou pravdivá. Veterináři nevyloučili, že farmářům z Vysoké mohou být zvířata odebrána.

Petr Graca za společnost Farma Kozí Hrádek.
Týrání zvířat na Kozím Hrádku? Zvířata jsou naše všechno, brání se farmář

Katastrofální podmínky

„Podmínky byly katastrofální. S něčím takovým jsme se nesetkali. Výběh rozbahněný, krávy se brodily místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Chůze v takovém terénu pro ně byla velmi vyčerpávající. Ani ve stáji neměly suché, čisté místo, kde by si mohly lehnout a odpočinout. Všude bylo bahno s exkrementy. Navíc do stáje byl schůdek, který v takovém terénu a vyčerpané velmi těžce překonávaly,“ popisovala ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Hana Brázdová.

Ilustrační foto
Městský úřad v Hranicích nabízí novou online službu

Pohublá zvířata, žádné seno

Větší část chovaných zvířat se podle veterinářů nacházela v době kontroly ve velmi špatném výživném stavu, byla zakrslá a nahrbená. Na krku, hýždích a břichu jim podle inspektorů chyběla srst.

„Dobytek nebyl v dobré kondici. Některé kusy byly hodně pohublé. Na místě měl chovatel pouze senáž na pár dní, žádné seno. Senáž měl naházenou u výběhu, zřejmě jim to házeli do bláta,“ popisovala ředitelka. Podle veterinářů bylo na místě jen 100 kilogramů slámy, která v kotcích pro skot vůbec nenacházela.

Uhynulé tele? Příčinu určí pitva

Ve výběhu v bahně našli inspektoři podle Brázdové uhynulé tele. Kadáver telete byl zajištěn kriminální policií a odvezen na pitvu do Státního veterinárního ústavu v Olomouci.

„Příčinu určí pitva. Výsledek ještě není,“ sdělila Bardoňová.

Zvířata chceme odebrat, zní z veteriny

Krajská veterinární správa nyní zpracovává protokol a zřejmě podá návrh na zvláštní opatření.

„Chceme, aby zvířata byla odebrána,“ uvedla ředitelka s tím, že o návrhu veterinární správy by rozhodoval městský úřad v Hranicích.

Případem se zabývá přerovské oddělení hospodářské kriminality pro podezření z trestného činu týrání zvířat.

„V tuto chvíli jsme na počátku. Prověřování probíhá ve spolupráci s krajskou veterinární správou,“ sdělil policejní mluvčí František Kořínek. V případě prokázání viny hrozí podezřelým trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Podle krajské veterinární správy se jednalo o první podnět na podmínky chovu zvířat ve Vysoké. Doposud zde žádné problémy ve vztahu k chovu dobytka nezjistili.

Podezření z týrání skotu v hospodářství ve Vysokém u Hustopečí nad Bečvou.
Krávy po břicho v trusu, mrtvé tele... Otřesný chov na Hranicku šetří i policie

Obvinění jsou nepravdivá, tvrdí farmář

Podle farmáře Stanislava Kollára z Farmy Kozí Hrádek nejsou obvinění pravdivá.

„Nalezené uhynulé tele? Došlo k předčasnému porodu během probíhající kontroly. Ani jeden z přítomných veterinářů nešel pomoci. Bahno? Když došlo k uvíznutí v bahně jednoho telete, oddělili jsme tuto část výběhu elektrickým ohradníkem. Bahno je nyní ve výbězích i na jiných farmách, jak můžeme ovlivnit počasí? Vše je zkreslováno v náš neprospěch,“ poukazoval Kollár.

(tau)