Krajský soud v Brně zamítl na úterním veřejném zasedání odvolání určického exstarosty Vlastimila Konšela proti rozsudku prostějovského okresního soudu z poloviny letošního září. Tehdy ho soudkyně Adéla Pluskalová uznala vinným ve všech bodech obžaloby a udělila desetiměsíční podmíněný trest s jeden a půl ročním odkladem.

„Já s tímto rozsudkem nesouhlasím. Nevzdám to, nemám to v povaze. Až mi oficiálně dojde rozhodnutí, tak s právníkem připravíme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ sdělil Deníku exstarosta Vlastimil Konšel.

Lyžování na sjezdovce v Branné v pondělí 21. listopadu 2011
Tak už je to tady! V Branné se jako první budou lyžaři prohánět na sjezdovce

Vinu popírá

Bývalý starosta Konšel byl obviněn, že mezi lety 1995 a 2015 povolil ukládání odpadu na již uzavřenou skládku. On však od začátku procesu svou vinu popírá.

„Pan Konšel nechával ukládat odpad na místo s vědomím, že skládka byla v lokalitě povolená jen do roku 1995. Pozemky ke skladování odpadů nebyly určené,“ uvedla v září soudkyně Pluskalová a odmítla argumenty obviněného, že se jednalo pouze o zemní úpravy dotčené lokality.

„Konec těchto snah lze datovat do roku 1998. Skládka se od uzavřené rozrostla o více než sto procent,“ uvedla dále soudkyně.

Mikulášská nadílka na Velkém Kosíři
Kam o víkendu? Za Mikulášem na Kosíř, na rozsvěcení stromů i adventní jarmarky

Ke znečištění vod nedošlo jen náhodou

Obří skládka je momentálně zakonzervovaná a hyzdí území mezi Určicemi a Alojzovem. Podle odborného posudku, který soudu vypracoval Pavel Benkovič, nedošlo k znečištění povrchových a podzemních vod jen náhodou.

Vlastimil Konšel byl tedy obviněn z neoprávněného nakládání s odpady, poničení životního prostředí a způsobení škody obci v částce vyšší než pět set tisíc korun.

Odvolám se třeba až k ústavnímu soudu

„Mám na celý případ svůj názor, ten řeknu až bude po všem. S žádným z obvinění nesouhlasím a budu se odvolávat třeba i k ústavnímu soudu,“ říká Vlastimil Konšel.

Jak bude jednat dále obec Určice také není jasné.

„Pokud se týká náhrady škody, tak zde jsme na radu právního zástupce obce počkali na rozsudek krajského soudu. Odpad jsme zatím nevymístili. Poslední rozhodnutí ministerstva životního prostředí máme z 5. listopadu, kdy přikazuje odpad odvézt,“ potvrzuje místostarostka Marie Slezáková.

Odborný posudek mimo jiné uvádí, že je v místě zavežené skládky až osmapadesát tisíc tun odpadu. Většina sond pak prokázala, že mnohdy škodlivého.

Zdevastované nádraží v Nectavě
Rozbitá okna, zatlučené dveře. Místy vypadají nádraží na Hané jako z hororu