Na Prostějovský deník se v minulých týdnech obrátili lidé, kterým dluh z neuhrazených pokut v řádech stovek korun po několika letech vzrostl až na šestnáct tisíc. To se jim ale zdá jako naprosto neadekvátní. Nelíbí se jim také to, že vedení města najímá na vymáhání dluhů advokáta a exekutora z úplně jiných měst.

„Rozhodli jsme se, že pro vymáhání dluhů budeme více využívat advokáty z Prostějova. Dlužníkům se tak mohou snížit náklady na jejich cestovné. Nijak zvlášť závratný rozdíl v celkové částce, kterou musejí dlužníci uhradit, ale nebude,“ sdělil prostějovský starosta Jan Tesař.

Jak dodal, město může pohledávky vymáhat třemi způsoby.

„První je navrhnout soudu exekuci. V tomto případě bychom museli prostřednictvím právního oddělení sami doložit, jaký majetek dlužník vlastní, a přímo navrhnout, co by mu soud v případě nezaplacení zabavil. Mohli bychom sice požádat o zjištění prostějovský soud, to by ale bylo zdlouhavé,“ poznamenal Tesař.

„Druhou možností je využít soukromé exekutory s tím, že bychom opět tyto podklady vypracovali. Třetí a pro město nejschůdnější varianta je najmout si advokáty, kteří vše včetně exekutora sami zajistí,“ doplnil Tesař.

V případě prvních dvou způsobů vymáhání dluhů by město muselo do právního oddělení přijmout až pět nových úředníků, což by městskou pokladnu na mzdových nákladech přišlo přibližně na tři miliony korun.

„To by se jistě nelíbilo daňovým poplatníkům, kteří své dluhy řádně platí,“ poznamenal prostějovský místostarosta Miloslav Pišťák.

Podle Jany z Prostějova, která nezaplatila dvousetkorunovou pokutu od městské policie a nakonec musela uhradit dluh šestnáct a půl tisíce korun, by měla radnice najít nějaký kompromis.

„Chápu, že při větších dluzích najme město advokáta a tím pádem musí dlužník zaplatit výlohy. Pokud ale někdo nezaplatil pokutu v řádech stokorun, zdá se mi to naprosto šílené,“ řekla žena, která před tímto incidentem neměla nikdy žádné dluhy.

Prostějovská radnice v současné době eviduje více než jedenáct a půl tisíce pohledávek po době splatnosti. „Dlužná částka je bezmála třicet milionů korun. Exekučně v současné době vymáháme zatím kolem dvou tisíc pohledávek,“ sdělila mluvčí prostějovského městského úřadu Jana Gáborová.