Zaplatí o několik tisíc korun víc, než kdyby úředníci podali návrh na řízení exekuce prostějovskému soudu. Tam by dlužník kromě svého peněžního závazku a penále uhradil pouze třísetkorunový poplatek.

„Asi třetinu případů řešíme přes advokáta z Brna. Máme tolik pohledávek, že nejsme schopni všechno řešit návrhem nařízení exekuce. Navíc některé případy jsou komplikované, takže pověříme advokáta, který zajistí, že město dostane své peníze zpět. Rozdíl oproti návrhu na nařízení exekuce je v tom, že dlužník musí navíc zaplatit advokáta,“ vysvětlil vedoucí právního oddělení prostějovské radnice Milan Cibulka.

Předsedovi prostějovského okresního soudu Vladimíru Váňovi se dostal do rukou případ, kdy prostějovská radnice na vymáhání pokuty dvě stě korun od místní městské policie najala brněnského advokáta.

„Jako kdyby v Prostějově schopných advokátů nebylo dost. Přitom jde o naprosto jednoduchý úkon, vyhotovení návrhu na nařízení exekuce, který zvládnou úředníci,“ připomněl předseda prostějovského soudu.

„Pro dlužných dvě stě korun tak bude opomenutí zaplatit pokutu stát dlužníka odměnu advokátovi 2 250 korun, režijní paušál šest set korun a daň z přidané hodnoty 541 korun, celkem tedy 3 391 korun plus cestovní výlohy advokáta,“ popsal jeden z případů Váňa. Dodal, že na dlužníky nutná přísnost sice je, ale nemusejí se uvrhovat do ještě tíživější situace.

„Všichni tito lidé byli několikrát upomínkováni. Měli několik možností svůj dluh zaplatit. Někteří si ale mysleli, že na ně nikdo nemůže,“ oponoval Cibulka.
Podle Milana Vašíčka, brněnského advokáta který zastupuje prostějovskou radnici, není nic neobvyklého na tom, že si město najme advokáta na vyřizování exekucí z jiného města.
„Podobně to dělá například Znojmo, Jablonec nebo Nový Jičín. Mohu potvrdit, že v Prostějově se jedná o desítky maximálně stovky případů, zatímco v těch ostatních městech to jde do tisíce,“ řekl Vašíček s tím, že pro města je tento způsob vyřizování exekucí jednodušší. „Mají menší starosti a větší šanci, že dlužník zaplatí,“ dodal advokát Vašíček.

Město v současné době eviduje více než 11 600 pohledávek po splatnosti. Dluh se vyšplhal na téměř devětadvacet milionů korun.

Exekučně radnice vymáhá přibližně dva tisíce pohledávek. Převážně se jedná o pokuty udělené městskou policií, komisí pro projednávání přestupků, odborem dopravy a o dluhy na poplatcích za psy.