Vápenice zatím kromě policistů zeje prázdnotou a u zámku na Pernštýnském náměstí, odkud má průvod vyrazit, postávají hloučky zvědavců.

„Prosím vás, bude se konat průvod Hanáků?" ptá se jedné z Hanaček maminka, která do města vyrazila se svou zhruba čtyřletou dcerkou. „To bohužel nevím, nejsem organizátorka," pokrčí rameny dívka v kroji a dál spěchá směrem na náměstí.Čtvrtý ročník Setkání Hanáků na Hanáckých slavnostech v Prostějově

Něco tady nehraje, protože místo jednoho průvodu směrem na Vápenici se trousí desítky malých skupin přesně opačným směrem. Nikde žádné informační tabule, žádný organizátor. Lidé trochu rozpačitě následují hanácké soubory, které nakonec směřují do Společenského domu na Komenského ulici.

„Kvůli počasí bylo nutné přesunout program z hlavního náměstí pod střechu, protože naškrobené kroje by průvod v dešti nezvládly. Městští policisté objíždí občany na ulici a informují je o přesunutí akce. Je to škoda, protože organizátoři si s tím dali velkou práci, ale počasí neovlivníme," vysvětluje mi náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

„Důležité je, aby byla pohoda. I počáteční zmatky mohou přinést fantastickou akci," neztrácí optimismus.

V sále společenského domu už se mezitím začínají představovat jednotlivé soubory.

„Prostijov je pěkny městečko, je tam pivovar a dobry pivečko," rozléhá se sálem při nástupu prvního hanáckého souboru. Pak už to jde jako na běžícím páse.

„Hanácká beseda z Kojetína, Klebetníček z Vyškova, Pantlék z Němčic nad Hanou, Klas, Klásek a Kláseček z Kralic na Hané, folklorní soubor Haná z Přerova, Maleníček z Lipníka nad Bečvou," vyvolává moderátorka jména jednotlivých souborů, kterých jsou na tři desítky.Čtvrtý ročník Setkání Hanáků na Hanáckých slavnostech v Prostějově

Rekord vyšel, 237 přípitků

„Postavte se do řady a připravte si štamprle," vyzývá moderátorka Hanáky. Na programu je totiž pokus o rekord ve štafetovém přípitku krojovaných Hanáků.

„Bylo by fajn, kdyby se podařilo 495 přípitků, aby to korespondovalo s výročím naší společnosti," přeje si Petr Maxa, mluvčí společnosti Granette & Starorežná Distilleries. Hanáků se v Prostějově sešlo na 598, ale účastnit se mohou jenom dospělí. V sále se mezitím rozjíždí štafetové přiťukávání. První s druhým, druhý se třetím, třetí se čtvrtým…

„Trpělivost a hlavně eště nepijte. Vim, že to bode hlavně pro chlape těžky, ale kdež to nevedržite, tak se připitek nepočitá," nabádá několikrát moderátorka Hanáky se štamprlí v ruce. Některé však marně.

„Po vyloučení nezletilých a těch, co to nevydrželi, je výsledné číslo 237," spočítá komisař Michal Jurečka a potvrzuje, že Prostějov se zapsal do České knihy rekordů. „Tam, kde jsou dobří lidé, je vždycky dobrá nálada a žádná kapka deště nás nerozhází," míní moderátorka.