„Nadále dochází k poklesu počtu pozitivně testovaných. Data potvrzují klesající trend ve všech věkových kategoriích, včetně kategorie osob nad 65 let. Dochází tak k postupné stabilizaci aktuální epidemické situace, včetně stabilizace na zátěž nemocnic,“ sdělila Deníku Andrea Škurková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Od pondělí do pátku přibylo v Olomouckém kraji 373 nově prokázaných případů. Za stejné období předchozího týdne to bylo 447.

Počet případů za 7 dní v přepočtu na 100 obyvatel je nepříznivější na Jesenicku, kde již klesl na 8. Následují Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko s 58, 59 a 61 případy. Naopak na Šumpersku je sedmidenní incidence 111. V rámci České republiky na tom byl v sobotu hůře už jen okres Česká Lípa.

Covid na Šumpersku? Jeden z největších výskytů ze všech okresů ČR.Covid na Šumpersku? Jeden z největších výskytů ze všech okresů ČR.Zdroj: MZČR

Smržické vandr, 22. května 2021
Nadšenci v dešti vyrazili na vandr kolem Kosíře. Podívejte se

Podle krajské epidemioložky není situace na Šumpersku znepokojivá. V okrese podle Škurkové nejsou evidována nová větší ohniska nákazy, která by výrazným způsobem ovlivňovala šíření onemocnění nekontrolovatelným způsobem.

„Situace se mění a postupně dochází ke zlepšení v celém kraji, příznivější data očekáváme v nejbližších dnech i ze Šumperska,“ uklidnila.

Patricio Porčogoš, Prostějov, narozen 19. května 2021 v Prostějově, míra 48 cm, váha 2850 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 20. týden roku 2021

Počty hospitalizovaných pacientů se i v tomto týdnu snížily. Ve čtvrtek bylo ve Fakultní nemocnici Olomouc hospitalizováno 15 covid pozitivních pacientů, z toho 8 na JIP.

Krajská hygienická stanice eviduje výskyt potvrzených případů mutací koronaviru typů JAR a britská. „U těchto případů není pozorován výrazně odlišný průběh onemocnění,“ sdělila Andrea Škurková.

V Olomouckém kraji bylo od počátku epidemie potvrzeno 92 579 případů Covidu-19. Obětí bylo do pátku 1 695.