Sankce od Evropské unie hrozí naší zemi hlavně za nedostatečnou recyklaci vysloužilých elektrozařízení. Letos bychom na jednoho obyvatele měli podle Unie vyhodit čtyři kila elektroodpadu.

Už druhý rok fungují v republice kolektivní systémy Ekolamp, Asekol a Elektrowin, které zajišťují celý proces od vytvoření sběrných míst až po předání zpětně odebraných elektrozařízení k ekologickému zpracování a recyklaci specializovaným firmám. Cílem je separovat elektrospotřebiče obsahující využitelné a nebezpečné látky od ostatního odpadu.

„V loňském roce jsme na území republiky vybrali 9182 tun elektroodpadu. To je o 58 % více než v roce 2006. Spolu s ostatními sběrnými společnostmi jsme v roce 2007 vybrali přes 2,5 kg na obyvatele,“ komentoval výsledky Jan Vrba z organizace Asekol.

Sankce EU za nesplnění čtyřkilogramového limitu na hlavu by nejspíš nebyla přímá. Pokutu by tedy Česko patrně neplatilo, ale také by mu nemusely být schváleny některé žádosti o dotace.

Kolektivní systémy nejenže obcím přispívají na provoz sběrných míst, ale navíc hradí i náklady na přepravu a recyklaci. Zpětný odběr použitých výrobků jako jsou zářivky, televize, fény či chladničky financují jejich výrobci a dovozci. Vztahuje se i na staré a vyřazené elektrospotřebiče, za něž kupující ještě neplatili recyklační příspěvek. Ten prodejci uvádějí při prodeji nových výrobků odděleně od ceny teprve od roku 2005. „Stejně jako loni se chceme zaměřit také na sběr drobných elektrozařízení, která bohužel končí v popelnici nejčastěji,“ poznamenal Vrba.

V Prostějově vytvoří nový sběrný dvůr

Kromě zřizování sběrných dvorů, v Prostějově vznikne letos už druhý, je oslovována nejmladší generace soutěžními akcemi o ceny.

„Letos vyhlásíme už třetí ročník takzvané Baterkiády. Loni děti nasbíraly víc než metrák použitých baterek,“ uvedl prostějovský ekologický aktivista Jan Navrátil, který sběrovou akci pořádá ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a Zdravým městem Prostějov.

Baterie do budíků, hodin či kalkulaček teď Prostějované mohou nosit do sběrného dvora nebo je vrátit přímo v prodejnách. Ve městě by však mohla vzniknout i další sběrná místa.

„Na příštím zasedání Rady města předložím celoroční projekt ke zřízení sběrných míst na všech devíti základních školách zřizovaných městem, aby děti byly motivovány vyhazovat nebezpečný odpad do speciálních kontejnerů,“ uvedl místostarosta Vlastimil Uchytil.