„Bedýnky jsou jednou z nejkratších cest kvalitních potravin od zemědělce do vaší kuchyně. Bedýnka nebo taška obvykle obsahuje namixovanou čerstvou sezonní zeleninu, ke které se často přidávají mléčné výrobky, med, víno, pečivo. Výjimečné nejsou ani masové bedýnky,“ vysvětlil spolutvůrce projektu Bedýnky.cz Martin Kuciel.

Balíčky s biopotravinami připravují takzvaná bedýnková družstva či samotní zemědělci. Systém spočívá v tom, že spotřebitelé dostávají pravidelně, obvykle jednou týdně, bedýnky s aktuální produkcí o určité váze za pevně stanovenou cenu.

Kozí mléko z Čelechovic

Členkou olomouckého družstva bedol.cz se stala i kozí farma Rozinka z Čelechovic na Hané. Majitelka Jarmila Zelenská v polovině března odstavila kůzlata a zahájila sezonu dojení. Mléko okamžitě putovalo k takřka čtyřem desítkám odběratelů na Prostějovsku a Olomoucku.

„Budeme do lahviček stáčet mléko a lidé ho pak v bedýnkách dostanou. Sýry jsou ve zvláštní nabídce,“ popsala prodej Zelenská.

První konzumenti si kozí mléko pochvalují.

„Ohlasy na kozí mléko jsou velmi dobré, řada našich odběratelů ocenila potravinu, která je vhodná pro alergiky a má řadu dalších pozitivních účinků na zdraví,“ tvrdí Martin Malý z družstva bedol.cz.

Kromě kozího mléka a výrobků z něj připravuje bedol.cz také nabídku ovčích produktů. Spolupracuje přitom s ovčí farmou v Brníčku na Zábřežsku.

„Odběratelům jsme z Brníčka přivezli kravské sýry vyráběné farmářským způsobem. Jakmile bude dostatek ovčího mléka, rozšíříme nabídku o ovčí sýry,“ řekl Malý.

Zelenina z Víceměřic

Bedýnky na své farmě chystá i biozemědělec Karel Bogar z Víceměřic.

„Vozíme je hlavně do Brna. Naši zákazníci dostávají vždycky v neděli aktuální nabídku, a z té si vyberou. Samozřejmě pro nás není problém vozit bedýnky i do míst, které máme po cestě do Brna,“ uvedl Bogar. Zájemci z míst, kam farmář z Víceměřic nezajíždí, si mohou zasílání nabídky objednat také a pro zeleninu jezdit přímo na farmu.

„V současné době pracujeme na povolení pro farmářský prodej mléka. To pak chceme nabízet zároveň se zeleninou.

Víceměřický farmář, družstvo bedol.cz, stejně jako další dva olomoučtí dodavatelé biobedynky-olomouc.cz a Bedýnky Olomouc se zatím na plný rozjezd sezony chystají.

„Ještě toho moc nevozíme, protože čerstvá zelenina v březnu není,“ vysvětlil Karel Bogar.

Jezdí i na farmářské trhy

Většina producentů a distributorů zamíří také na farmářské trhy. První z nich se bude konat v pátek v Olomouci. „Každý týden tu lidé nakoupí lokální produkty. V nabídce budou i výrobky oceněné regionálními značkami Haná a Jeseníky i ty, které jsou vyhodnocené jako nejlepší v Olomouckém kraji,“ prohlásila pořadatelka Markéta Záleská. (pam)

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku