Nadace Partnerství, pořádající například anketu Strom roku, darovala v rámci svých grantů osmnáct tisíc korun na ozelenění dětského hřiště ve Vrbátkách a stejnou sumu na školní zahradu s učebnou v přírodě při Masarykově základní a mateřské škole v Nezamyslicích.

V Masarykově škole chtějí změnit školní zahradu, aby ji mohli použít při novém vzdělávacím programu. Vznikne tak malá botanická zahrada. „My se podílíme na projektu prací,“ uvedl starosta Nezamyslic Jiří Doubrava. Místní chtějí vysadit listnaté a jehličnaté stromy jako smrk, borovici, modřín, jedli a buk, dub, javor, lípu a další.

Ve Vrbátkách vysadí mladé stromy v okolí dětského hřiště. „Na obecním pozemku vysázíme dřeviny, které jsme uvedli v projektu,“ informoval starosta Vrbátek Ivo Zatloukal. Zasazen tak bude mimo jiné jasan ztepilý, jeřáb prostřední, zimolez, tavolník nízký, jabloň Rudolfova a komule Davidova, celkem pět stromů a padesát keřů. „Protože se jedná o dětské hřiště tak jsme vybrali dřeviny, které nejsou jedovaté,“ upřesnil iniciátor projektu Marek Novák.

„Naše nadace poskytuje nadační příspěvky neziskovým organizacím, školám, obecním úřadům i jednotlivcům,“ uvedla tisková mluvčí Nadace Partnerství Kateřina Urbanová. Na podzim rozdělil poradní sbor šest set tisíc korun mezi čtyřicet projektů.

Nadace pořádá celostátní anketu Strom roku, která vyvrcholí 17. října v Brně na Koncertu pro stromy. V krajském kole mohli lidé podporovat i Vrbátecký dub, lípu v Dětkovicích a lípu v Čelčicích. Tyto stromy se do finále neprobojovaly.