„Duben byl v Olomouckém kraji klasifikován jako teplotně mimořádně nadnormální měsíc. Tepleji bylo i na Šeráku, kde byl dubnový průměr 7,4, což je o 4,3 stupně nad normálem,“ informovala Věra Šeděnková z Oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Nejvyšší denní průměrná teplota vzduchu byla v Olomouckém kraji naměřena dne 29. dubna v Pasece - 22,4 stupně Celsia. Nejvyšší maximální teplota vzduchu byla v dubnu změřena ve stejný den v Olomouci, a to 28,3 stupně.

Srážek spadlo v Olomouckém kraji méně než je dlouhodobý průměr a tak deficit vody v podzemí a průtoky v korytech Moravy a jejích přítoků se v dubnu nevylepšily.

„V kraji spadlo průměrně 21,8 milimetrů, což je 50 procent normálu,“ uvedla Šeděnková. Nejméně pršelo ve Vidnavě, Černé Vodě a Velké Kraši na Jesenicku. V těchto obcích nedělal dubnový úhrn ani 10 milimetrů.

Hrabáč kapský, surikaty, veverka kapská jsou obyvateli nového pavilonu Kalahari v ZOO Olomouc na Svatém Kopečku.
Pavilon Kalahari otevřel. Co tam uvidíte?

Konečně déšť

Podle měsíční předpovědi by se počasí mělo dostat do normálu. Ochladí se už počátkem týdne a ve středu vyleze rtuť teploměru nejvýše k osmnáctce. Mělo by i zapršet.

„V úterý bude zataženo a postupně na většině území s občasným deštěm. Podobně ve středu očekáváme na většině území Olomouckého kraje oblačno až zataženo s občasným deštěm,“ uvedla Marie Labajová z ostravského předpovědního pracoviště ČHMÚ.

V příštích čtyřech týdnech avizují meteorologové teploty na úrovni hodnot běžných pro tuto roční dobu.

„Po delším období s podprůměrnými srážkovými úhrny očekáváme přibývání srážek na úroveň normálních hodnot. Srážky budou mít, zejména ve druhé polovině období, převážně bouřkový charakter,“ informoval ČHMÚ v dlouhodobém výhledu.

Desáté výročí letos oslavily Slavnosti kroje ve Velké Bystřici na Olomoucku
Slavnosti kroje ve Velké Bystřici přilákaly stovky návštěvníků
Třetí ročník Veggie festu nabídl kromě gastronomických zážitků také bohatý výběr fair trade stylového oblečení a doplňků, workshopy, sportovní program i hudební doprovod.
Příznivci veganského jídla se sešli na Pevnůstce