Ve všední dny je tomu ovšem jinak. Muži v montérkách tu intenzivně pracují, slyšet jsou bagry i sbíječky. Společnými silami tu chtějí lidé i stroje opravit a utěsnit hráz, aby došlo k zamezení nežádoucích průsaků. Jde vlastně už o druhý pokus, ten první realizovaný zhruba před rokem se bohužel nepodařil na sto procent, hráz netěsnila.

Všichni teď věří, že druhé kolo prací skončí úspěšně a posléze napuštěná nádrž bude opět sloužit k ochranným i rekreačním účelům.

„Doufám, že tentokrát se celá věc podaří a hráz bude v pořádku,“ říká ke stavbě starosta Drahan Milan Marek.

Rybník podle něj s oblibou lidé využívají k rekreaci a odpočinku a to teď není možné. Příští rok by ovšem mělo být už vše jinak a nádrž by opět mohla být vyhledávaným cílem výletníků.

Přerovští strážníci řešili případ muže, který pod vlivem návykových látek zastavoval svým tancem auta.
Zfetovaný mladík tancem zastavoval auta, prý ho přepadla neznámá entita

Hotovo v půlce října

„Práce budou dokončeny zhruba v polovině měsíce října. Hned poté začneme vodní nádrž v závislosti na hydrologických podmínkách plnit,“ sdělila mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová s tím, že právě prováděné druhé kolo revitalizačního snažení přijde na necelé dva miliony korun.

„V okolí bezpečnostního přelivu a v navázání na původní těleso hráze již byla odkopána propustná zemina a aktuálně jsou, dle projektové dokumentace, prováděny drobné korektury na monolitických konstrukcích, které zamezí nežádoucím průsakům. Následně dojde k postupnému dosypávaní a hutnění jílovitopísčité zeminy v celém okolí přelivu,“ popsala Kučerová současnou situaci panující na stavbě.

Stojí za to připomenou i skutečnost, že v rámi prvního kola prací uskutečněného před rokem došlo také k vytěžení sedimentů ze dna vodní nádrže, čímž došlo k obnově retenční a akumulační funkce vodní nádrže.

Druhý ročník Šipkované pořádaný pro rodiče s dětmi Základní školou v Plumlově
Šipka tady, šipka tam. Na školní akci v Plumlově potkaly děti i rytíře

Oddechnou si i živočichové

Na to, až bude rybník znovu opravdu v pořádku a plný vody se už těší třeba i Jiřina Svobodová, jejíž rodina vlastní u rybníka dva pozemky.

„Dění kolem rybníka i samotné opravy pečlivě sleduji a jsem moc ráda, že práce postupně pokračují. Snad tentokrát vše klapne,“ míní Jiřina Svobodová s tím, že si jistě „oddechnou“ i vodní živočichové. Právě ti totiž teď doslova jen přežívají v malé části rybníka, který zůstal naplněný vodou právě pro ně.

Revitalizovaný Nebeský rybník u Drahan
Nebeský rybník se dočkal zvelebení, napustí jej na jaře
Nebeský rybník v Drahanech - 11. července 2019
Lidé kritizují revitalizaci Nebeského rybníka, Povodí se hájí