„Máme 1105 voličů a přišlo jich asi osmapadesát," prohlásil krátce před sedmou večer předseda volební komise v Brodku u Prostějova Ivan Troneček.

Lidé chodili ve vlnách, takže komisaři museli často dlouho čekat zcela o samotě.

„Ti, kdo šli z práce, už tady byli, teď přijdou ti, co půjdou do hospody. Ještěže není v televizi fotbal," zhodnotil v pátek odpoledne situaci člen komise Karel Crhonek.

Podobně to vypadalo i v Otaslavicích. Při téměř stejném počtu registrovaných voličů jich do sedmé večer dorazila do volební místnosti necelá šedesátka.

V nedalekých Vranovicích s dvě stě šestačtyřiceti voliči dorazilo před sedmou večer osmadvacet lidí.

„Tady bývá účast vysoká, minulý týden jsme tu měli dvaapadesát procent," podotkl předseda volební komise Tomáš Kučera.

Božena Sekaninová (ČSSD) a Jaroslav Šlambor (KSČM)

Božena Sekaninová vs. Jaroslav Šlambor

K volbám můžete přijít ještě v sobotu do čtrnácti hodin na stejné místo jako minulý týden. Volební lístky dostanete přímo ve volební místnosti. Od těch z minulého týdne se liší tím, že jsou žluté. Ze dvou kandidátů, kteří se dostali do druhého kola, zvítězí ten, který získá v celém senátním obvodě prostou většinu hlasů. Odborníci očekávají, že sčítání výsledků nepotrvá déle než dvě hodiny, takže kdo obsadí za Prostějovsko a část Přerovska volební křeslo, by mělo být známo v sobotu kolem páté hodiny odpoledne. Soupeří mezi sebou Božena Sekaninová (ČSSD) a Jaroslav Šlambor (KSČM).

V senátních volbách očekávali politologové poměrně slabou účast, nejvýše kolem dvaceti procent. Podle předběžných odhadů z volebních místností však vypadá takové číslo jako nadnesené. Obecně totiž platí, že většina lidí přijde k volbám v pátek odpoledne. Pokud tedy v některých okrscích zaznamenali pěti či šestiprocentní účast, v sobotu to už zřejmě těžko doženou. (pam)

ČTĚTE TAKÉ

Boj o senát! Sekaninová vs. Šlambor. Jak se popasovali s otázkami Deníku?

Do boje o senátorské křeslo jde Sekaninová a Šlambor