Venku se jíst nesmí. Přitom právě hlavním principem rozdávání polévek sociálně slabým osobám a lidem bez domova, je poskytnout v zimě potřebným lidem denně teplé jídlo.

"Také tenhle projekt velmi komplikuje koronavirus. Bohužel ho může pro letošek i zrušit. Vláda totiž z důvodu protiepidemiologických opatření nyní vůbec neumožňuje okamžitou spotřebu jídla na ulici," vysvětluje náměstkyně primátora Milada Sokolová, která s projektem výdeje teplých polévek začala v roce 2015.

Dárky pro Strom splněných přání v Prostějově 2020
Rekord. Spolupráce na ose Olomouc a Prostějov přinesla 330 dárků potřebným

Zbraně neskládá, tvoří se výdejní tým.

"Snažím se dát jako každý rok dohromady tým lidí, s kterými bychom letošní "polévky" uspořádali, pokud se situace a vládní pravidla ještě změní. S manželem jsme připraveni poskytnout prostředky na nákup polévek a dalších potřebných věcí," komentuje Sokolová a pokračuje: "Potřebujeme ale samozřejmě také další dobrovolníky, kteří se s námi podělí o každodenní přivezení a rozlévaní polévek, protože já osobně mám řadu pracovních povinností a sama nebo jen s manželem bych na celý projekt stejně jako v minulých letech nestačila."

Očkovaní proti covidu. Ilustrační foto
Praktikům se hlásí lidé na očkování. Kdy to opravdu začne?

Možná za měsíc nebo až za rok. Neustále měnící se situace a tím ruku v ruce i vývoj protiepidemiologických opatření dává určitou naději.

"Budeme případně reagovat operativně, protože se opatření v poslední době střídají téměř ze dne na den. Budu průběžně hledat další lidi do party pomocníků, ale vše rozhodne hlavně virus," nastiňuje náměstkyně a uzavírá: "V minulých letech jsme polévku rozlévali vždy dva měsíce vcelku, většinou v lednu a únoru. Uvidíme tedy, zda vznikne alespoň nějaké okénko pro tuhle aktivitu. Pokud hygienická opatření nedovolí, vrátíme se k této aktivitě, doufejme, nejpozději příští rok…"