Do soutěže v pouštění draků se nakonec přihlásilo přes padesát týmů, převážně celých rodin. „Počasí jsme měli objednané,“ usmál se jeden z hlavních organizátorů Pavel Kožnárek.

Na obloze byli vidět draci všech možných barev, tvarů, koupení, doma vyrobení, velcí i malí. Soutěžilo se ve třech disciplínách: nejdelší dolet, nejhezčí drak koupený a nejoriginálnější drak. Do poslední jmenované skupiny patřili draci doma vyrobení.

Nejdelší dolet měl drak Šašek rodiny Ščudlovy z Vyškova, který překonal největší vzdálenost, ale nakonec přistál v lese. Za nejhezčí koupený drak porota vybrala draka Dundee rodiny Pelíškovy.

Absolutním vítězem o nejoriginál­nějšího doma vyrobeného draka se stal skoro tří metrový Motýl Pavla Maťky a Luboše Karáska.

„Protože málo foukalo, tak jsme měli strach, že draka rozbijeme,“ svěřili se vítězové. Ale nakonec se jim podařilo s Motýlem jak vzlétnout, tak přistát. „Přistání nám totiž dělá vždy problémy,“ společně se usmála vítězná dvojice.

Unavené děti si potom s radostí upekly nad ohněm špekáčky a všichni se vypravili domů. „Příští rok se tady zase sejdeme,“ uzavřel drakiádu Kožnárek.