„Podle starých urbářů odváděly Drahany spolu s okolními vesnicemi touto dobou na plumlovský zámek sýr. Akcí chceme lidem připomenout dobu, kdy se na našich horách pásly ovce a vyráběl sýr," vysvětlil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš.

Návštěvníci se mohli nejen podívat, jak se stříhají ovečky, zpracovává vlna, přede na kolovratu či vyrábí plsť, ale také potěšit chuťové buňky. Sýraři z České i Slovenské republiky přivezli ovčí, kozí i kravské sýry, brynzu i máslo.

K ochutnání byla i jahodová a oříšková kozí zmrzlina, čokoládový kebab anebo víno z jižních svahů Drahanské vrchoviny.

Do Drahan přijela i ze slovenské Turzovky Alena Žiačková, která spolu s manželem Jozefem vyrábí čerstvé a uzené kravské sýry.

„Přišla nám pozvánka už minulý rok, ale to jsme nepřijeli. Když jsme dostali pozvání i podruhé, tak jsme si řekli, že se sem podíváme. Navíc máme ve Zdětíně známé," usmála se Alena Žiačková a dodala, že všechny jejich výrobky jsou vyrobené z mlékárenského ošetřeného kravského sýra bez přidání jakýchkoli chemických přísad a stabilizátorů.

„Pocházím ze Zázrivé, kde jsme měli hospodářství. Už jako malá jsem chodila pást krávy," zavzpomínala žena, která ze sýrů vyrábí i dorty.

„Sýr zpracuji ve vařící vodě, vyhladím si z něj tenký plát a vykrajuji plátky. Naučila jsem se to podle internetu, kde jsem si našla video, jak se vyrábí marcipánové růže," usmála se Alena Žiačková a dodala, že výroba jednoho sýrového dortu trvá v průměru čtyři hodiny.