Udrží si dosavadní kvalitu? Letošní kontrolní měření kvality vody plumlovské přehrady doposud přinášelo samé jedničky. Tedy vysvědčení, které značí, že je voda v největší nádrži regionu nezávadná a vhodná ke koupání.

Nejčerstvější odběry byly provedeny v pondělí 29. července, výsledky budou známé od dva dny později.

Obdobné hodnocení jakosti vody měla přehrada i v uplynulém roce. S přelomem poloviny prázdnin, se však její kvalita začala výrazně zhoršovat a od 6. srpna 2018 už dostávala od Krajské hygienické stanice červený smajlík - tedy, že není vhodná ke koupání.

V době pondělního měření, měla voda teplotu 23,3 stupně Celsia a viditelnost okolo jednoho metru.

Poslední odběr se konal v pondělí 15. července a přehradní voda tehdy dostala modrého smajlíka, což konkrétně znamená: "Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi," jak definuje jedničku web krajských hygieniků.

Měření provádějí pracovníci Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Výsledky pak uveřejňují hygienici v průběhu téhož týdne, kdy k odběru vzorků dochází.

Informace o stavu koupacích vod přinášejí v týdnu, kdy se provádí měření hygienici na svém webu www.khsolc.cz v sekci "občanům". Ovšem nejen zde se lidé dočtou, jaký je aktuální stav.

"Informační tabule, která je umístěna na pláži U Vrbiček se každoročně aktualizuje o povinná data, a to před zahájením koupací sezóny," říká Eva Čehovská, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální.

Hasiči uklízejí následky bouřky u Olšan u Prostějova - 28. 7. 2019
Vítr lámal stromy, létaly i střechy. Silná bouřka zasáhla Prostějovsko