Po rychlostní silnici jezdí každý den Alena Nováková z Prostějova.

„Mám pocit, že jakmile odstartují letní prázdniny, tak se všude vynoří stavbaři. Pamatuji se, že minulý rok byla silnice od začátku července taky uzavřená, protože se na ní něco opravovalo, ale na druhou stranu chápu, že je to potřeba. Naštěstí je uzavřený jenom krátký úsek a zatím jsem neuvízla v žádné koloně, tak mi to tak nevadí," míní dealerka zdravotnických potřeb, která denně najede desítky kilometrů po celé Moravě.

Dopravu na „hanácké dálnici" omezily práce na opravě mostní konstrukce.

„Mezi šestadvacátým a devětadvacátým kilometrem ve směru na Olomouc je uzavřen levý jízdní pruh. Důvodem je oprava mostu u Držovic," potvrdila Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

S omezením dopravy musí řidiči počítat ještě několik týdnů.

„Uzavírka je povolená do 14. září," upřesnila Nina Ledvinová.

Úprava mostu i křížovatky

Stavbaři most rozšíří a zároveň také připraví pro komplexní přestavbu křižovatky. Náklady na opravu mostu by se měly vyšplhat k pěti a půl milionům korun.

Opravovat se bude i u Olšan

Most u Držovic však není jediný, který letos projde rekonstrukcí. Ředitelství silnic a dálnic počítá v letošním roce i s opravou mostu u Olšan u Prostějova. Ten čeká na zásah stavebních dělníků už dlouhá léta. Řidiči opravu tohoto úseku vítají.

„Napojit se z Olšan u Prostějova na silnici směrem na Olomouc je pěkně nebezpečné. Jednak tam chybí připojovací pruh, takže se mi už několikrát stalo, že nějaké auto vletělo přímo na dálnici. Myslím, že lidé, co to tam znají, si dávají pozor, ale pokud tam někdo jede poprvé, může to být problém. Navíc tam skoro nikdo nedodržuje sníženou rychlost a řidiči směle jezdí stodesítkou i rychleji," popsala svoji zkušenost Markéta Malá z Prostějova.

„Opravu mostu provedeme do konce letošní stavební sezóny, rekonstrukce by měla vyjít na 22 milionů korun," nechala se slyšet mluvčí Ředitelství silnic a dálnic s tím, že oprav se v letošním roce dočkají i silnice u Brodku u Prostějova a Olšan u Prostějova. (ham)