Čekací doby na umístění do domova důchodců nebo domu s pečovatelskou službou se různí. Podle statistik přitom bude starších osob odkázaných na pomoc zdravotníků v následujících letech přibývat.

Domov pro seniory v Kostelci na Hané řeší přijímání nových klientů přes pořadníky.

„V současné době máme necelou stovku čekatelů. Kdybychom je nyní oslovili, ne všichni budou chtít okamžitě nastoupit,“ uvedl ředitel domova David Ševčík.

Nejdelší čekací doba, i několik let, je zde na jednolůžkové pokoje. U dvoulůžkových pokojů je termín kratší.

„Jedním z hlavních kritérií pro přijetí je sociální potřebnost, kdy jsou lidé odkázáni na pomoc jiné osoby. Přednost mají také obyvatelé Kostelce a lidé z našeho mikroregionu,“ vysvětlil ředitel Ševčík.

Domov pro seniory v Kostelci na Hané má kapacitu sedmapadesát míst. Jeho klienti bydlí v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích. Zhruba půl roku čekají na umístění do Domova důchodců v Jesenci senioři z Konicka.

„V pořadníku nyní máme třicet uchazečů. Nejdelší čekací doby jsou v lůžkové části našeho domova. Ležící klienti, kteří vyžadují čtyřiadvacetihodinovou péči, mohou získat místo často až po půl roce,“ řekla Anežka Soušková, ředitelka zařízení pro seniory, které v těchto dnech snižuje svou kapacitu z dvaaosmdesáti na pětasedmdesát míst.

„Chceme zlepšit kulturu bydlení našich seniorů, a proto některé vícelůžkové pokoje předěláváme na dvoulůžkové,“ vysvětlila Soušková.

Soušková dodala, že jedním z hlavních kritérií pro přijetí do domova v Jesenci je příspěvek na péči, ze kterého si klienti hradí veškeré náklady.

„Podle zákona jim musí zůstat patnáctiprocentní část pro vlastní potřebu. Důchody a příspěvky našich klientů jsou ale tak malé, že na některé musíme doplácet z provozních nákladů. Zatím jsme s penězi vycházeli, kdyby se situace zhoršila museli bychom o finanční podporu požádat Olomoucký kraj,“ uvedla Soušková.

Vedle domovů důchodců fungují ve městech a obcích domy s pečovatelskou službou. Ty neposkytují narozdíl od domovů důchodců odborný zdravotnický dohled čtyřiadvacet hodin denně.

„Klientům nabízíme zdravotnickou a pečovatelskou službu a provozujeme také stacionář pro lidi s psychickými potížemi. Můžeme zajistit jak péči o ležící pacienty, tak pomoc při nákupech, procházkách, koupání nebo návštěvě lékaře,“ vyjmenovala některé ze služeb Marie Schwarzerová, ředitelka Charity Prostějov, která provozuje domy s pečovatelskou službou v Hacarově a Polišenského ulici v Prostějově.

Domov důchodců