Byli to jedni z falešných kontrolorů, kteří nyní obchází Prostějovskem.

„Je to obvyklá praxe konkurenčních společností, které se takto chtějí dostat k fakturačním údajům a převést zákazníka na sebe. Používají přitom různé nenapadnutelné fráze, jako že distribuci plynu bude nadále zajišťovat RWE a podobně. To je sice pravda, protože distribuci vždy zajišťuje vlastník rozvodné sítě a tím je naše společnost. Zákazníka však už neupozorní, že plyn mu bude prodávat někdo jiný," vysvětlil Jiří Bezděk, mluvčí společnosti RWE pro jižní Moravu.

Ostatně o sdružování plateb nemůže být ani řeči.

„Společně s RWE bychom takovou akci ani nepořádali. Své zákazníky zpravidla oslovujeme cíleně a samostatně. Podobné aktivity souvisí spíše s konkurencí. Pokud mám zprávy z jiných regionů, tak tam se takovíto lidé někdy vydávají za naše pracovníky. Setkali jsme se i s případem, kdy tvrdili, že společnost E.on končí a oni nabízeli bezproblémový přechod k novému dodavateli," líčil mluvčí společnosti Eon Vladimír Vácha.

Neuvážený podpis formuláře může vyústit ve značné nepříjemnosti. Podomní obchodníci totiž nabídnou obvykle levnější silovou elektřinu. Ale další poplatky, jako nájem elektroměru či fixní sazba za odběr mohou celkový účet značně prodražit. Proto je jakýkoli závazek třeba dobře zvážit.

Šance na nápravu? Ochranná lhůta

Pokud už člověk takovýmto lžikontrolorům něco podepíše a pak zjistí, že byl vlastně podveden má ještě šanci.

„Je tu určitá ochranná lhůta. Pokud nám někdo takovou smlouvu zhruba do čtrnácti dnů přinese, nebo zavolá, že něco takového podepsal a že to nechce, můžeme ještě přechod zrušit," vysvětlil Jiří Bezděk z RWE. Podobně postupuje i Eon.

Babička teď celé noci nespí

Váhat se v tomhle případě nevyplácí.

„Babička nám přiznala, že takovouto smlouvu podepsala až za několik týdnů. Prý byli ti chlapci takoví milí a hodní. Jenže na zrušení už bylo pozdě. Na internetu jsme sice firmu našli, ale nebyly tam k ní žádné pořádné informace, vypadalo to zkrátka divně. Takže babička teď celé noci nespí a čeká co bude až přijde první vyúčtování," vylíčila trampoty s podloudníky Jana Hudečková z Prostějova.

Odborníci radí v takovýchto případech nabídku důkladně prostudovat, případně se poradit. Pokud prodejce nechce poskytnout informace, nebo naléhá na okamžitý podpis je správné jediné řešení: vyhodit i se smlouvou. (pam)