„Myslím si, že nedávat domácí úkoly vůbec, není dobrá věc. Mám zkušenost, že v mnoha rodinách je to jediný čas, kdy se rodiče svému dítěti skutečně věnují. Jinak je často pohodlnější odložit je k počítači," konstatovala Hana Švédová, která učí své prvňáčky na Skálově náměstí.

Je ovšem nutné rozlišovat, o jaké úkoly jde.

„Mělo by to být jen něco malého, co žákovi nezabere víc než půl hodiny času. Já dávám dětem tak tři řádky do písanky, nebo kousek matematiky. Pak jsou ovšem úkoly, kdy si děti samy vyhledávají informace, připravují nějakou prezentaci pro spolužáky. To je něco jiného a děti také k takovýmto „domácím úkolům" přistupují úplně jinak," podotkla Švédová.

Bez domácí přípravy mají zkrátka žáci omezenou možnost dosáhnout dobrých výsledků. Například úkoly ze psaní jsou podle Hany Švédové důležité k uvolnění ruky, které je třeba procvičovat několikrát denně, ne pouze ve škole.

Důležitost domácí přípravy pro kvalitní vzdělávání oceňují také na středních školách.

„Gymnázium je výběrová škola, která připravuje na další studium. Studenti si musí zvyknout, že na vysoké škole budou muset pracovat samostatně i mimo dobu výuky. Takováhle příprava je nutná nejen na vyšším, ale i na nižším gymnáziu, kde jsou děti ve věku druhého stupně základních škol," míní Michal Müller, zástupce ředitele Gymnázia Jiřího Wolkera.

Domácí úkoly striktně neodmítá ani vedoucí odboru školství prostějovského magistrátu František Říha.

„Slovíčka při výuce jazyků nebo násobilku je třeba procvičit si doma, ale zahlcovat děti nějakým překreslováním nebo opisováním, nemá cenu. Je lepší, když mají čas se vyřádit a odreagovat. Pak ovšem musí následovat velmi intenzivní práce v hodinách. Tam leží těžiště výuky," domnívá se Říha.

Bez domácí přípravy to tedy zřejmě nepůjde, ale někdy je úkolů příliš i pro rodiče.

„Zrovna včera jsme se synem dělali úkoly z matematiky a angličtiny, pak jsme chvíli cvičili na flétnu a najednou bylo půl osmé a aby se pomalu chystal spát. Byl tak vlastně zapřažený celý den," popsal svou zkušenost Dušan Souček z Prostějova. (pam)