Po dostavbě lešení provedli odborníci prohlídku východní fasády a věže radnice.

„Zjistili hnilobné procesy na nosných prvcích střešních konstrukcí, které byly zakryty pod oplechováním nebo v nosných konstrukcích obvodových zdí. Do budovy prokazatelně vnikala voda po celou dobu její existence," řekl náměstek primátora Zdeněk Fišer.Věž a fasáda radnice jsou ve špatném stavu. Jejich oprava prodlouží a prodraží rekonstrukci radnice

Zároveň dodal, že tím neočekávané následky nekvalitní práce při stavbě radnice nekončí. Průzkum také odhalil, že kvůli použití nevhodných materiálů a špatným technickým řešením původní stavby jsou porušeny stavební konstrukce.

„Kromě špatného stavu čelní fasády jsme odhalili další problémy ve střešní konstrukci nad zasedací místností ve dvoře radnice, ve které není vstupní otvor, a nebylo tak možné zjistit aktuální stav, aniž bychom rozkryli střešní konstrukci. Musíme také odvětrat hřeben, abychom zamezili kondenzaci vody ve střešních konstrukcích," doplnil Zdeněk Fišer.

Totální degradace cihel na balkoně

Až poté, co dělníci postavili lešení, mohli odborníci také zjišťovat stav soch a kamenných prvků na fasádě radnice.

„Zjistili jsme totální degradaci cihelného zdiva na balkonech v osmém patře věže radnice. Cihly se tak rozpadají, že do nich není možné kotvit. Některé části budeme muset rozebrat a vyměnit," vysvětlil náměstek primátora.

„Je vidět, že s opravou radnice jsme začali ne pět minut před dvanáctou, ale ve dvanáct. Je štěstí, že se dosud nikomu nic nestalo. Ani si raději nedomýšlím, co se mohlo přihodit, kdyby kus zdiva spadl někomu na hlavu," doplnil Zdeněk Fišer.

Lešení o půl roku déle

Kvůli vícepracím se oprava radnice prodraží a prodlouží. Lešení, které mělo původně zmizet ke konci roku, zůstane na radnici až do poloviny příštího roku.

„Oprava se prodraží o 2,7 milionu korun, další dva miliony korun si vyžádá oprava radnice ve dvorní části," spočítala mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Opraví i chráněnou zídku

Oprav se dočká také zídka, která odděluje dvůr radnice od Knihařské ulice. Její rekonstrukce přijde město na téměř šest set tisíc korun.

„Zídka je památkově chráněná, takže její oprava musí probíhat pod dohledem památkářů. To však opravu prodraží," vysvětlil primátor města Miroslav Pišťák.

Zídka s oplocením musí projít opravou, protože do ní zatéká.

„Zeď čeká sanace, dostane novou omítku a kamenné okapové drážky. Oprav se dočkají i kovové mříže," vypočítal Zdeněk Fišer s tím, že práce přijdou městskou kasu na 570 tisíc korun. „Chtěli jsme, aby byla rekonstrukce radnice kompletní," uzavřel náměstek primátora. (ham)