Zhruba dvoukilometrový úsek cyklostezky lemující tok říčky Hloučele, byl dokončen ještě před prázdninami. Následně se na obou koncích stezky objevily dopravní značky zakazující vjezd cyklistům a vstup chodcům.

"Samozřejmě z toho nejsme nadšení. Stále nám chybí kolaudační rozhodnutí, protože cyklostezka nesplňuje bezpečnostní normy," krčí bezradně mostkovický starosta Jaroslav Peška. Právě Mostkovice byly investorem celé stavby za necelých pět milionů korun.

Dnes čtyřicet minut po půlnoci byla nehoda na sedmnáctém kilometru D46 směrem od Vyškova. 13.8.2020
Defekt pneumatiky vyústil v dopravní nehodu na D46

Nebezpečný přejezd

Problémem je přejezd panelové silnice směrem na Ohrozim.

"Je to tam nebezpečné. Sice tam byla snížena rychlost pro projíždějící automobily, ale prakticky nikdo ji nedodržuje. Cyklisté mají zase na cyklostezce upozornění, že mají slézt z kol, ale také se tím neřídí," komentuje Jaroslav Peška.

Na dotčené velmi frekventované silnici je v inkriminovaném úseku snížena rychlost na padesát kilometrů v hodině.

"To tam dodržuje málokdo. Jezdím tam vcelku často a dostat se přes panelovku na kole je kolikrát o hubu," říká například Věra Černá z Prostějova.

Zábradlí to spasí

Problém by mělo vyřešit zábradlí.

"Abychom mohli cyklostezku oficiálně otevřít, musíme u panelové silnice instalovat zábradlí, které donutí cyklisty sesednout z kol. Máme ho objednané, ale kdy bude hotové vám říct nedokážu. Čekáme na ně hodně netrpělivě," uzavírá Jaroslav Peška.

Započatá rekonstrukce takzvané Tiché poslala k zemi několik desítek letitých hrušní.
Proč musela jít k zemi letitá hrušňová alej na Tiché?

Krásný úsek cyklostezky ve stínu stromů tak zůstává nadále oficiálně uzavřený. Cyklisté a chodci, kteří zákazových značek nedbají tak porušují zákon…