Nákladná rekonstrukce Národního domu spěje zdárně do finále. Při vstupu do sálu zaujmou na první pohled dvě věci. Nad pódiem je napůl spuštěná pevná opona, které se říká železná.

"Železná opona je funkční protipožární opona, každý měsíc musíme dělat funkční zkoušky, spouští se v případě kouře či požáru. Normálně ji návštěvníci nevidí, teď ji spouštíme kvůli prašnosti, aby oddělila jeviště a hlediště," vysvětluje ředitelka Městského divadla Jana Maršálková.

"Největším překvapením po otevření divadla bude bezesporu vitráž v divadelním sále. Po 77 letech byl obnoven otvor nad balkonem a do původního zachovalého rámu byla vsazena vitráž, jejíž návrh vyšel z dobových fotografií a dochovaných vitráží Jana Kotěry," dodala Maršálková.

V současnosti se centrum stavební a řemeslnické činnosti přeneslo do vnitřních prostor divadla.

"Prakticky všechny vnitřní stěny už jsou vymalovány. Z důvodu instalace nového elektronického požárního systému se ale ještě bude domalovávat. Ve všech místnostech totiž budou instalována čidla," komentuje Jana Maršálková.

Ilustrační foto
Péče o stroje pokulhává, ale zmrzlina je bez rizika, zjistili hygienici

Nové lóže i opona

Na co všechno dalšího se mohou pravidelní návštěvníci těšit?

"Úplně nové čalounění dostaly dveře zevnitř a také lóže.

Nová bude také opona. Ve vstupním vestibulu byl probourán otvor na budoucí vitráž. Opravil se původní kovový rám a také všechny kovové a skleněné prvky nad ním," popisuje další novinky ředitelka Maršálková a dodává: "Zatím tam vitráž nebude, ale rám bude osazen mléčnými skly. Rám je původní, což se potvrdilo při odkrytí. Lidé tak po vstupu do vestibulu zažijí úplně jinou atmosféru, než na jakou byli zvyklí, protože do něj bude pronikat denní světlo."

Obnovy se dočká i původní žulové schodiště, které se čistí speciální technologií.

"Už se začalo s první částí. Momentálně se také usilovně pracuje na lóžích. Rekonstruuje se i bufet u přednáškového sálu," líčí dále Jana Maršálková.

Jižní část centra města v okolí Špalíčku je stále předmětem nekončícího soudního sporu.
Manthellan svůj boj nevzdává, město ale ustupovat nehodlá

Náročné práce ve věži

Velmi náročné práce probíhají na divadelní věži.

"Restaurování klempířských prvků ve veliké výšce je třeba koordinovat s opravou střešní krytiny. Také uvnitř divadelní věže se pracuje - musí se nově vybudovat sádrokartonový podhled, který zajistí tepelnou izolaci. Celý vnitřek věže se vymaluje, nátěr prken jeviště bude poslední tečkou," dodává ředitelka.

Start nové divadelní sezony je naplánován na úterý 1. října, kdy je na programu první představení.

"Dnes už věřím, že hrát budeme. Bude to hra Válka Roseových v podání příbramského divadla, ve které jako host vystoupí Michal Dlouhý," zve diváky na premiéru Jana Maršálková.

V pondělí 12. srpna bude zahájen předprodej abonentních vstupenek. Pokladna bude otevřena od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Projekt za 36 milionů, to bude nová sportovní hala v Olšanech u Prostějova
V Olšanech roste moderní sportoviště