„Mám radost, když můžu babičky a dědečky potěšit," říká Jiří Král, který chodí do páté třídy na Základní škole Majakovského ve Vrahovicích.

Nápad na soutěž vznikl ve výtvarně-keramickém kroužku, do kterého Jirka pravidelně chodí.

„Viděla jsem, že si Jirka s kamarádem kreslí v kroužku graffiti, protože se jim to líbí. Říkala jsem ji, že je to moc hezké, a že by obrázky měli nějak využít. Třeba vymyslet nějakou soutěž. Jim se však nechtělo soutěžit, tak je napadlo, že by do toho mohli zapojit babičky. Udělali upoutávku na soutěž Pohádkový skřítek a tu jsme poslali i do Centra sociálních služeb, kam jezdíme pravidelně zpívat seniorům," vysvětlila začátky učitelka Naděžda Kalábová, který umělecký kroužek vede.

Zájem o soutěž ze strany seniorů byl obrovský a předčil veškerá očekávání. Zapojili se nejen babičky a dědečci školáků, ale i lidé žijící v domech s pečovatelskou službou nebo klienti Centra sociálních služeb v Prostějově.

„Čekali jsme, že nám přijde pět prací, ale nápad se chytil a my jsme najednou měli obrovské množství různých výrobků. Jeden pán nám třeba nakreslil kalendář se skřítky," vzpomíná Naděžda Kalábová.

Děti soutěž vyhodnotily a seniorům přivezly diplomy a vlastnoručně vyrobené dárky.

„Společně jsme nacvičili pásmo básní a písní a vyrobili spousty keramických výrobků pro radost," řekl desetiletý Jirka.

„Bylo to velmi dojemné. Babičky vůbec nečekaly, že bychom za nimi přijely," dodala Naděžda Kalábová.

„Nezapomenutelným okamžikem pro nás bylo, když jsme při předávání cen a diplomů viděli plakat dojetím dědečka, který za rok oslaví devadesát let," zavzpomínal Jirka.

Výtvory šikovných rukou si pak mohli prohlédnout i lidé na výstavě.

„Po výstavě projevila o díla zájem paní ředitelka z Centra sociálních služeb, kde už zhruba desátým rokem jezdíme vystupovat. Na vernisáži v centru jsme daly babičkám dárky z keramiky, které děti vyrobily, a obcházeli jsme i ležící klienty. Bylo to neskutečné. Zvedali hlavu a děkovali nám. Potom jsme dostali dopis od ředitelky centra, která nám děkovala, a to mě motivovalo k tomu, abychom se zapojili do soutěže Dětský čin roku," popsala vedoucí uměleckého kroužku.

Nápad dětí zaujal natolik, že v soutěži zvítězil v kategorii Dobrý nápad. Jirka s doprovodem tak mohl vyrazit na předání cen.

„Byl to hezký zážitek, protože na předávání byli i známé osobnosti jako Aleš Háma nebo Barbora Špotáková," usmívá se Jirka, který vyhrál pro školu deset tisíc na pomůcky. Za peníze škola pořídí bubny, které děti využívají při vystoupeních u seniorů.

„Návštěvy u seniorů jsou přínosné pro obě strany. Babičky se na nás vždycky těší, protože děti vnesou do domovů duch života, děti zase zjistí, jaké je stáří. Klienti domova už jsou jako naše rodina," usmála se Naděžda Kalábová.

„Mám radost, když můžu někoho potěšit. Chtěl bych být doktorem, abych mohl pomáhat lidem," uzavírá Jirka Král, kterého kromě kreslení baví i stavění lega a ve škole tělocvik.