Tradiční jsou výlety k prarodičům a dovolené u moře, těm, kteří nevědí, nabízejí program také města i obce v různě zaměřených táborech.

S „Prázdninovým volňáskem" začali ve Vrbátkách před čtyřmi lety. „Tehdy jsme uspořádali tábor na jeden týden," řekla organizátorka Jitka Šálková.

„Letos už je to týdnů pět a vždycky s nějakým tématem. Jde o příměstské tábory, takže rodiče ráno děti přivedou a odpoledne si je zase vezmou domů. Máme pro malé táborníky připravenou takovou všehochuť. Jezdíme na výlety, jdeme se podívat na farmu, sportujeme, nebo žijeme v pohádkách," dodala.

Vloni například uspořádali na jednom turnusu i Vánoce.

Pobyty jsou vhodné pro děti od 6 do 12 let a přestože už jsou termíny obsazené, pořád je možné se na organizátory obrátit.

„Občas někdo onemocní a místo se uvolní, jsme schopni operativně reagovat, protože je lepší, když jsou děti venku a v přírodě, než aby seděli doma u počítače, " doplnila Jitka Šálková.

Tábory v kempu Žralok

V plumlovském kempu Žralok pořádají přes léto celkem sedm táborů pro různé věkové kategorie.

„Pobyty trvají vždycky týden, děti si užijí aktivity s koňmi, pejsky, mohou si vyzkoušet různá plavidla na vodě, sportují s lektory," vypočítával vedoucí kempu Žralok Petr Piňos.

Nejsilněji jsou obsazeny tábory pro děti okolo deseti let.

„Pobyty u nás organizujeme už třetí rok a jsme rádi, že sem děti jezdí opakovaně a navíc si s sebou vezmou také kamarády, protože se jim tu líbí," dodal. Většina míst už je tady touto dobou obsazená, ale pořád je možné se zeptat, zda se někdo z různých důvodů neodhlásil.

Místo? Když někdo odřekne

Z pohádky do pohádky putovali týden nejmenší táborníci ve Vitčicích. Akci jim připravil Dům dětí a mládeže Orion z Němčic nad Hanou.

„Máme letos pro děti už standardně nachystané příměstské tábory i ty pobytové," řekl za organizátory Antonín Bartošík.

„Už je připravujeme 25 let a nikdy nemáme problém je zaplnit," dodal. Hvězdný prach, Rok na vsi nebo Indiánské léto slibuje spoustu her, koupání a hlavně pobytu v přírodě.

„To zejména ten poslední, který je pro děti do 16 let. Prožijí 14 dnů v lese bez elektřiny, musí si nosit vodu ze studánky a umět se o sebe postarat," upřesnil Antonín Bartošík.

Všechny tábory tady mají obsazené, ale to tak podle jeho slov bývá vždycky.

Jak všichni organizátoři uvádějí, je potřeba se zeptat, kdyby náhodou někdo odřekl, a místo se tak uvolnilo.

Sedm pobytových a jedenáct příměstských táborů naplánoval letos Sportcentrum DDM v Prostějově.

Podle slov ředitele Ivana Nedvěda jsou však všechny beznadějně obsazené.

Volná místa jsou ještě na Tenisovém táboře koncem července a dalším příměstském táboře v srpnovém termínu.

Marcela Žůrková