Nová šéfka má velké plány. Jejím cílem je rozšíření nabídky dětského oddělení i o odbornou neonatologickou péči, tedy o péči o předčasně narozené děti.

„Ráda bych spektrum záběru našeho oddělení do budoucna rozšířila právě o neonatologickou péči. V současnosti ji v okolí poskytuje Fakultní nemocnice v Olomouci, a myslím si, že by do budoucna uvítali spolupráci právě v oblasti péče o dříve narozené děti. Mohla bych přitom využít i délku své praxe a právě specializaci v oboru neonatologie,“ vysvětlila nová primářka Lenka Šigutová s tím, že v prvních týdnech v nové funkci se ale zaměřuje především na mapování chodu oddělení a poznávání jeho nastavených procesů.

Ilustrační foto.
Kraj rozdělil miliony pro sport. Z Prostějova nejvíc dostal tenis

Předchozí primář dětského oddělení MUDr. Josef Tenora zanechal podle nové primářky oddělení ve výborné kondici a odvedl zde velmi dobrou práci.

„Výměna na postu primáře proběhla po vzájemné domluvě a předchozímu panu primáři nyní umožní maximálně se soustředit na práci na Oddělení následné péče v naší nemocnici, jehož se stal vedoucím lékařem,“ doplnila Lenka Šigutová.

Před plánováním rozvoje nového oboru neonatologie musí nová primářka nejdříve zajistit dostatek erudovaného středního zdravotního personálu na dětském oddělení, bez čehož k rozšíření péče nemůže dojít.

„Při hledání středního zdravotního personálu budu ráda spolupracovat s personálním oddělením nemocnice. Posílení lékařů nebude třeba, po lékařské stránce zde máme dostatek šikovných a erudovaných kolegů,“ doplnila primářka.

Tragicky skončila páteční práce dvou dělníků v hlubokých lesích v okolí Studnice na Vyškovsku. Klády je tam zavalily, jeden z nich nepřežil.
Klády zavalily dva lesní dělníky. Jeden zemřel, druhý má vážná zranění

Zkušenosti z Přerova i fakultky

Nová primářka dětského oddělení Nemocnice Prostějov žije v Olomouci, kde také vystudovala Fakultu lékařství Univerzity Palackého.

První atestaci má z pediatrie I. stupně z roku 1994, o devět let později získala specializovanou způsobilost v oboru Dětské lékařství a v roce 2008 pak v oboru Neonatologie.

Od roku 2013 má licenci České lékařské komory pro funkci vedoucího lékaře a primáře ve zdravotnickém zařízení v oboru Dětské lékařství a o tři roky později získala zvláštní odbornou způsobilost k výkonu povolání lékaře v obou Klinická výživa a intenzivní metabolická péče.

Během své pracovní kariéry působila na dětském oddělení Nemocnice s poliklinikou Přerov, má zkušenosti i s praktickým lékařstvím pro děti a dorost ve Velkém Týnci.

Šest let působila jako zástupkyně primáře a lékařka na dětském oddělení Nemocnici Přerov a od roku 2007 do závěru loňského roku působila ve Fakultní nemocnici Olomouc, nejprve jako lékařka na novorozeneckém oddělení, posledních devět let pak jako lékařka na JIRP Dětské kliniky.

Od ledna nastoupila na post primářky na dětské oddělení Nemocnice Prostějov.

Obyvatele Kobeřic trápí stavba střelnice
Střelnice v Kobeřicích straší lidi, ombudsman je podpořil