„Akci letos pořádáme snad už po patnácté. Přesné číslo bohužel nevím. Účast je hojná a mile mě překvapila. Bylo tady zatím přes sto deset soutěžících dětí,“ pochvalovala si jedna z organizátorek Petra Orálková.

Během soutěžení děti poznávali různé druhy rostlin, odebírali kostky z věže, zkoušeli si vyrobit dřevěný knoflík a nechyběla ani výtvarná část, kde si mohli vytvořit obrázek s motivem stromu. Za splnění každého úkolu obdržely razítko a v cíli je čekala odměna. Kdo zrovna nesoutěžil, nechal si namalovat něco pěkného na obličej.

„Moc se nám zde líbí. Akci navštěvujeme pravidelně. Každý rok se dozvíme něco nového o stromech,“ uvedla Jana Žvátorová, která sebou měla dvě děti.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově
VIDEO: Velký výlov v Tovačově přilákal tisíce lidí


Jedním z největších lákadel pro děti byl živý ježek ze záchranné stanice, která sídlí v Němčicích nad Hanou. Toho si děti mohly pohladit a některé z nich u něj vydržely stát i desítky minut.

Oslava nebyla určená ale jen pro děti a přišli si na své i dospělí. Pro ty byla připravena výstava netradičních plodů, výstava o historii alejí v naší zemi nebo se mohli o sobě něco dozvědět z keltského horoskopu.

O dojmy z akce se podělila i Hana Vinklerová, která přišla se svojí dcerou Barunkou. Ta už měla v tuto chvíli na obličeji namalovaného krásného motýlka. „Den stromů se nám moc líbí a chodíme pravidelně. Máme to kousek, protože bydlíme přímo tady na náměstí,“ prozradila s úsměvem.

Náměstím se ale neozýval jen jásot dětí. O živý hudební doprovod se postaralo duo, které si přezdívá Pája a Tugi. A komu byla zima, mohl navštívit čajovnu. Ta nabízela například ovocný nebo zázvorový čaj. 

Autor: Jiří Trunda

Šéf ANO Andrej Babiš a lídr SPD Tomio Okamura na tiskoých konferencích k volebním úspěchům
Prostějovsko ovládlo ANO a Okamura, komunisté třetí