Poprvé pro vysvědčení si přišlo i dvacet prvňáčků ze Základní a mateřské školy v Kostelci na Hané. Na děti nejprve čekal úkol, a to napsat si vlastní vysvědčení.

„V něm měly zhodnotit svoji práci za pololetí, co se jim ve škole podařilo a na čem ještě musí zapracovat," vysvětlila Zuzana Muchová, třídní učitelka 1.B.

Pak už si školáci chodili jednotlivě pro vysvědčení před tabuli.

„Samé jedničky asi mít nebudu, určitě tam bude i nějaká dvojka, možná i dva mínus," mínil Adam Snášel. Nakonec i on však odcházel s papírem posázeným samými jedničkami. Po rozdávání hodnocení pak čekala na školáky ještě pohádka O klukovi z plakátu.

Rozdávání vysvědčení v Kostelci na Hané - 1.B

Pololetní vysvědčení v Kostelci na Hané - 1.B. Foto: DENÍK/Hanka Masaříková

Vysvědčení rozdávali i v Jistotě

Na velký den se připravovaly i děti ze speciální školy pro postižené děti Jistota, která sídlí na prostějovském Tetíně. Některé z nich však dostaly vysvědčení o den dřív.

„Hodně dětí jelo s rodiči na prázdniny na hory, takže dostaly vysvědčení už ve středu," řekla Marie Turková, ředitelka speciální školy, kterou navštěvuje v Prostějově i ve Výšovicích dohromady 71 dětí.

Některé děti si kromě vysvědčení odnesly i pochvalu za úspěšnou účast ve výtvarné soutěži. 

Rozdávání vysvědčení ve speciální škole pro postižené děti Jistota

Rozdávání vysvědčení ve speciální škole pro postižené děti Jistota. Foto: DENÍK/Hanka Masaříková

Jedničky a dvojky 

Vysvědčení rozdali svým svěřencům také na prostějovské Základní umělecké škole Vladimíra Ambrose, kde se děti v pololetí těší na to, co jim jejich paní učitelky nadělí. Na výtvarném oboru se činí, účastní se soutěží, nyní se například připravují na mezinárodní výtvarnou soutěž Lidice a talent některým rozhodně nechybí. Ne všichni na vysvědčení dostali jedničky, ale ani dvojka mladé výtvarníky od práce neodradí, naopak.

„Udělila jsem především jedničky, ale byly zde i dvojky. Byla bych sice radši, kdyby se výtvarná výchova vůbec neznámkovala, protože jste všichni šikovní, ale doufám, že nikoho horší známka neodradí," nechala se slyšet učitelka výtvarného oboru Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose Hana Palacká, která prozradila, že výtvarný obor navštěvuje rekordní počet žáků.

Děti z Výtvarného oboru na Základní umělecké škole Vladimíra Ambrose si ve čtvrtek odnesly pololetní vysvědčení.

Děti z Výtvarného oboru na Základní umělecké škole Vladimíra Ambrose. Foto: DENÍK/Martina Greplová