„Takzvaný EEG-biofeedback je vhodný především pro děti s hyperaktivitou a s ní často provázanými poruchami učení a dalšími dysfunkcemi," vysvětlila Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, která spravuje prostějovskou nemocnici.

Přístroj za šedesát tisíc korun, na jehož pořízení přispěla Nadace Agel, budou děti používat ve speciální terapeutické místnosti. Přístroj pomůže dětem s tělesným a mentálním postižením nejen zlepšit koncentraci, ale také relaxovat.

„Jedno sezení zabere zhruba hodinu, ale pro maximální efekt je nutné terapii několikrát opakovat," uvedla ředitelka školy Marie Turková a dodala, že trénink na přístroji je nenásilný, bezbolestný a hravý.

„Dítě má během terapie na hlavě připevněny speciální snímače, které zachycují mozkové vlny a předávají je zpět počítači. Počítač tyto podněty analyzuje a dává dítěti okamžitě informaci o tom, jak jeho mozkové vlny fungují, a to prostřednictvím hry, kterou žák hraje pouze silou své myšlenky, tedy mozkem," vysvětlila Radka Miloševská.