„Jednou jsem vyzkoušel i hospitalizaci, ale musím říct, že v tom moc řešení nevidím. Člověk je tam jako ve skleníku, ale po určité době stejně zase musí ven," míní pětatřicetiletý Petr D.

„Jedinou výhodu vidím v tom, že tam měli doktoři čas. Ambulantní lékař má pacientů jako na běžícím páse. V současné době jsem opět sklouzl do těžších stavů, a psychologa a psychiatra stále navštěvuji. Je to ale začarovaný kruh," dodal Petr z Prostějova.

Lidé málo svítí

Jakým způsobem na depresi vyzrát nikdo jednoznačně neodpoví. Funkční recepty na ni ale jsou.

„Rozhodně je důležité dodržovat dobrou životosprávu, mít dostatek spánku, odpočinku a nepřetěžovat se," odpověděla na otázku, jak zatočit s depresí Pavla Němečková z prostějovské psychiatrické ambulance. Životní styl s dodržováním určitých pravidel ale není jediným důležitým faktorem, který nám pomáhá předcházet depresi.

„Budete se divit, ale největším problémem je světlo. Lidé málo svítí, a právě hodně světla pomáhá, pak také světlé barvy – žlutá, oranžová apod. Ale pomůže třeba i žlutá růže ve váze," upozornila psychiatrička Pavla Němečková a dodala, že je podstatná aktivita, tedy nějaký sport, jelikož pasivita je hlavním spouštěčem. Léčit se můžeme antidepresivy, ale také bylinkami.

Přírodní medicína?

Pavla Němečková jako ambulantní psychiatrička sahá po biologické léčbě a předepisuje antidepresiva, existují ale i jiné medikamenty.

„Je dobře, že naděje změnit tento stav dnes existuje i v podobě jednak služeb, které se rychle rozvíjí a jednak kvalitních podpůrných léčebných prostředků přírodní medicíny," vyjádřila se k léčbě deprese odbornice na přírodní medicínu a majitelka výrobny bylinných tinktur z pupenů rostlin Naděje Jarmila Podhorná. Podle Jarmily Podhorné bychom po přírodní medicíně měli sáhnout dřív než po antidepresivech.

Jedním z prostředků přírodní medicíny je gemmoterapie, pomoc v podobě tinktur z pupenů rostlin, kdy jejich účinek umocníme kombinací s tinkturami bylinnými. Nejvíce se bylinářce v případě léčby deprese osvědčily směsi bylinných tinktur Cedof, Epistop, Třezalka-šalvěj-máta-meduňka, Řimbaba, z gemmoterapeutik Třezalka, Lípa, Líska, Jinan či Bělotrn.