Jedna by měla doplnit největší plánovanou dopravní stavbu ve městě - severní obchvat. Další tři by se ale dotkly řidičů směřujících do centra města. Po létech čekání se však zdá, že přípravy uvízly na mrtvém bodě.

"Město Prostějov v rámci urychlení řešení nechalo vypracovat projektové dokumentace na křižovatky na Poděbradově náměstí a nám. Padlých hrdinů. Analýza loňského sčítání silniční dopravy a audit který si nechal kraj zpracovat zatím nepreferuje akutní vybudování těchto křižovatek," uvedl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Ilustrační foto
Kauza Tuček nekončí. Učitel se dál bude soudit o vyhazov

Rondel na náměstí Padlých hrdinů? Není na pořadu dne

V minulosti visel otazník třeba nad vznikem kruhové křižovatky na Poděbradově náměstí, tedy u hlavní pošty. Nebo na křižovatce na náměstí Padlých hrdinů.

„Možná by zde rondel pomohl, špatně se v této křižovatce odbočuje. V autoškole nás po ní učili jezdit, abychom si navykli na něco opravdu těžkého,“ řekl například Ondřej Procházka k možnosti vzniku rondelu na náměstí Padlých hrdinů. Zde situaci původně komplikovala velká koncentrace cyklistů a zajištění jejich pohodlného a bezpečného průjezdu.

Nyní to vypadá, že zatím tento rondel není na pořadu dne.

"Zda bude město požadovat řešení křižovatky formou rondelu na nám Padlých hrdinů, tak s tímto dotazem je nutno se obrátit na statutární město Prostějov, oficiální požadavek na Olomoucký kraj nebyl předložen," uvedla na dotaz Deníku mluvčí olomouckého hejtmanství Eva Knajblová.

Následky požáru kotelny v prostějovské ulici Tetín, kde sídlí organizace Lipka a Jistota. Ty se starají o zdravotně hendikepované.
Požár na Tetíně: vyšetřovatelé už ví, proč hořelo v Lipce

Olomoucká - Vápenice- Újezd?

„Radši ať je o kus dál na křižovatce Újezdu a Svatoplukovy. Jsou zde často nehody a mě už se také málem stalo, že jsem se v tom místě srazil s jiným autem,“ řekl k přehlednosti jiné křižovatky Petr Povolný.

Právě možnost zakulacení tohoto křížení silnic vzbudilo debatu o rondelech naposledy. Loni na podzim totiž magistrát uveřejnil na svém webu článek hovořící o tom, že bude tato křižovatka kruhová.

"Na křižovatku Olomoucká - Vápenice- Újezd se zpracovává studie možného technického řešení. Další kroky budou následovat," sdělil pro Deník Zdeněk Fišer na dotaz, zda je definitivně jisté, že v místě vznikne rondel.

Autobus IDSOK na jihu Prostějovska
Autobusy jezdí po kritice jinak. Proklínané inovace předělali

Otázka bezpečnosti

Těch jsou nyní v Prostějově už dvě desítky. I kvůli jejich množství jsou pak častým tématem mezi lidmi, čas od času pak i mezi politiky. Obecně se debata točí kolem jejich výhodnosti respektive bezpečnosti. Jak totiž ukázali výsledky průzkumu policie, například rondel na Petrském náměstí bývá častým místem dopravních nehod.

Opoziční zastupitel Petr Lysek pak upozorňoval loni na nebezpečí, která mohou číhat na cyklisty na kruhovém objezdu u Billy v Plumlovské ulici. Stavební úpravy v podobě cyklostezky po obvodu stavby však zatím podle seznamu investic na rok 2018 nejsou.

Zámek v Čechách pod Kosířem
Sezóna na památkách? Bude více šermířů i módních přehlídek