„Podle mě je to škoda. Myslím si, že nejen místní by zajímalo, jaké kousky radnice za ta léta nashromáždila. Město mohlo uspořádat výstavu k oslavám stého výročí založení radnice, to by podle mě byla ideální příležitost, kdy by si mohli lidé díla prohlédnout," míní Vojtěch Bureš z Prostějova.

Rozsáhlá diskuze

Radní na svém posledním zasedání odmítli rozšířit městskou sbírku o další tři historické obrazy.

„Většina radních nákup uměleckých děl zamítla. Objevovaly se požadavky, abychom nakupovali více děl od současných autorů, a ne historické obrazy. Musím však říct, že se kolem nákupu děl vedla rozsáhlá diskuze," řekl primátor města Miroslav Pišťák a dodal, že i když s rozhodnutím radních nesouhlasí, musí ho respektovat.

„Stalo se to i proti mé vůli, protože sám jsem navrhoval, abychom další díla do sbírky pořídili. Teď už bude pořízení dalších uměleckých děl zřejmě záležitostí nových zastupitelů," dodal primátor města.

Otázka nákupu uměleckých děl padla i na mimořádném zasedání zastupitelů. Podle zastupitele Václava Koláře z opoziční TOP 09 měli radní s rozšířením umělecké sbírky souhlasit.

„Šlo o výhodný nákup, který by se zhodnotil. Lituji, že se rada rozhodla, že už nic kupovat nebude," vyjádřil se na úterním zasedání.

Základ pro budoucí městskou galerii

Město už vlastní desítky artefaktů, které pořídilo během posledních deseti let. Sbírku tvoří zejména díla autorů, kteří nejsou nikde zastoupeni a mají vztah k Prostějovu. Díla tvoří základ pro galerii Prostějova, o níž se hovoří už roky. Zatím však není jasné, kdy a v jakém rozsahu se ji podaří vybudovat.

„Vznik galerie podporujeme, protože bychom chtěli uspořádat výstavu děl z posledních nákupů. Do určité míry se nabízí i prostějovský zámek, ale jeho prostory bychom raději využili pro jiné aktivity. Pořád o tom vedeme diskuze," uvedl Miroslav Pišťák.

Většina obrazů je nyní uschována v depozitáři prostějovského muzea, některá díla však zdobí radnici a kancelář primátora.