„Určitě by si cyklostezka našla své příznivce. Moje děti by pak byly mezi prvními, které by se po ní vydaly na cestu," řekl například Roman Slusar.

Poukázal přitom také na značnou hustotu dopravy, která se po trase Konice – Dzbel stala v posledních letech realitou. Silnice je totiž rychlou spojnicí Prostějova a Konice s Moravskou Třebovou a celým Svitavskem.

Kromě osobních aut po ní navíc míří řada náklaďáků a kamionů, ať už do firem v Konici nebo do lomu nedaleko Šubírova. Po stejné silnici však zároveň jezdí také cyklisté. Zatím to však vypadá, že jim i nadále nezbude nic jiného, než projíždět s velkou opatrností po vozovce.

„V této chvíli se k záležitosti nic nechystá. Řešíme to spíše pozemkovými úpravami polních cest. Pozemky máme, zatím se ale nic neřešilo. Věc je na samotném začátku," sdělil na dotazy Deníku starosta Konice František Novák.

I maminky s kočárky chodí po krajnici

Starostové okolních obcí by se přitom cyklostezce nebránili. Naopak. Poukazují však na to, že by v případě tak malých obcí, jakými například Jesenec nebo Dzbel jsou, bylo velmi obtížné získat dotační prostředky.

Stejně tak se ale shodnou na potřebnosti stezky.

„Přínos by rozhodně měla. Když vidím maminky s kočárky, jak chodívají po krajnici, vstávají mi vlasy na hlavě. Na silnici se pěší dají potkat. Navíc si myslím, že i hodně lidí, kteří se teď s kolem do provozu bojí, by nově třeba do práce na něm jezdilo," řekl k problematice cyklostezky starosta Jesence Jan Kvapil. Dodal navíc, že podle něj by ani nebyly velké problémy s výkupy pozemků.

„Určitě ne takové, jako jinde u obchvatů," dodal.

Odezvu pak nápad má také ve Dzbelu. „Určitě bych s výstavbou cyklostezky souhlasila. Je zde hrozná doprava, projíždí tudy i hodně kamionů. Není to tak dlouho, co byla nedaleko Konice na silnici smrtelná nehoda," řekla starostka obce Jana Konečná.

„Už se to před lety řešilo, nic se ale zatím neděje," doplnila.

Je co dohánět

Cyklistů přitom Konicko nenavštěvuje málo. Podle Radky Lexmanové z konického informačního centra se nemálo z nich zajímá právě o cestu na Moravskou Třebovou, která je nejkratší právě přes Jesenec a Dzbel.

„Cyklistů bývá opravdu hodně. Informují se ohledně možností v okolí, ptají se na trasy v okolí města, ale také směrem na Moravskou Třebovou. Je pravda, že v tomhle jsme oproti jiným oblastem trochu zaspali, chybí značené cyklostezky i servisy," vyjádřila se.