"Jsem ráda, že se stavařům podařilo dodržet slíbený prodloužený termín. Hotovo mělo být do 15. září a podařilo se," neskrývala spokojenost plumlovská starostka Gabriela Jančíková s tím, že oficiální slavnostní otevření celé cyklostezky bude 1. října.

Černá asfaltová nudle měří téměř dva kilometry a ústí u hráze Podhradského rybníka.

"Já okolo přehrady jezdím pravidelně. Většinou na kole, ale někdy se i projdu. Stavbu jsem sledoval od jejího začátku a z hlediska cyklisty si ji mohu jen chválit," komentoval projíždějící Jaroslav z Prostějova.

Jízda po Hanáckých stezkách na Záhoří nedaleko plumlovské přehrady
Hanácké stezky táhnou. Je to jen začátek, zní z bikerského ráje na Záhoří

Výstavba cyklostezky přesáhla osmadvacet milionů a půl milionem přispělo i město Prostějov.

"Plumlovská přehrada je pro nás důležitou lokalitou. Mám celý projekt zmíněné cyklostezky v živé paměti ještě z doby, kdy jsem byl náměstkem hejtmana. Už tenkrát jsme byli i v prostějovském zastupitelstvu jednoznačně pro. Pro Prostějováky je přehrada nejvyhledávanější rekreační a volnočasovou destinací, proto jsme jednoznačně výstavbu cyklostezky podpořili formou finančního příspěvku," uvedl prostějovský primátor František Jura.

Cyklostezka vinoucí se podél levého břehu Vodního díla Plumlov měří 1937 metrů a šířku má tři metry. Cyklostezkový most přes říčku Hloučelu, která je hlavním napouštěcím přítokem nádrže měří téměř sedmdesát metrů, má čtyři betonové pilíře a ocelobetonovou konstrukci.