Nová trasa se napojuje na hojně využívané stezky z Prostějova směrem na Němčicko a do Skalky.

„Především jsme ale umožnili a usnadnili cestování našim občanům, dětem i dospělým krajinou Hané. Jejich zájem předčil naše očekávání a potvrdil, že stavba cyklostezky měla smysl. Pro rozvoj cykloturistiky v našem regionu bude hrát významnou roli,“ komentuje klenovický starosta Stanislav Cetkovský s tím, že nový úsek pomohl dotvořit ucelenou síť tras v regionu.

Nehoda chlapce na kole s fordem v Mostkovicích - 20. 5. 2021
Chlapec na kole narazil v Mostkovicích do jedoucího fordu, utrpěl zranění

Výstavba cyklostezky byla zahájena loni v září. Po zimní technologické přestávce byly práce dokončeny letos v květnu.

„Celkem tedy trvaly čtyři měsíce, jak určovala smlouva o dílo. Obec Klenovice na Hané za ně zaplatila čtrnáct milionů korun, včetně DPH,“ říká Jakub Hříva, ředitel olomouckého, závodu SWIETELSKY stavební, která trasu vybudovala.

Investici podpořil přibližně deseti miliony korun Státní fond dopravní infrastruktury a o zbylé náklady se podělily obce Klenovice a Čelčice podle délky trasy na svých katastrech.

Unikátní šipkovou hernu vybudoval nadšenec Roman Šmudla ve volném čase a na vlastní náklady v Hamrech u Plumlova.
Nadšenec z Hamer vybudoval parádní šipkařskou hernu. Ta nemá v zemi obdoby

Kudy stezka vede?

Nová klenovická cyklostezka začíná u místní komunikace kousek za obcí v místě zvaném Větřák, a končí u přemostění železniční trati Nezamyslice - Olomouc na sousedním katastru Čelčic poblíž víceúčelové vodní nádrže. Pak se napojuje na polní cestu a obslužnou komunikaci kolem nádrže. Odtud je to už jen kousek do lázeňské obce Skalka. Měří 1245 metrů.

"Do budoucna bychom ještě chtěli vybudovat cyklostezku do Obědkovic podél velmi frekventované silnice II. třídy,“ uzavírá Stanislav Cetkovský.