Autům vyjíždějícím z parkoviště vedle školy totiž nový billboard částečně brání ve výhledu do Sportovní ulice, především na cyklostezku. Řidičům i cyklistům zde tak kromě očí musí sloužit i pohotové reflexy.

„Pokud nějaký cyklista jede od společenského domu na Olomoucké ulici, není díky reklamnímu poutači vidět. Ten se totiž nachází přímo ve výšce očí a pokud předkem auta najedu při výjezdu z parkoviště do cyklostezky, nestihli bychom zareagovat. Zajímalo by mě, kdo povolil výstavbu dalšího obludného billboardu? Není snad v dnešní době snaha jejich počet u silnic a dálnic snižovat?" ptá se Prostějovan, kterému vadí i to, že i díky billboardu ubylo na sídlišti zeleně.

Vyjádření města

„Zrovna na sídlištích, kde jí nikdy není dost," dodává.

K problému se vyjádřila také náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková. „Plochy a umístění pro billboardy se vybírají tak, aby nebránily ve výhledu a nebyly pro své okolí nebezpečné. O tomhle konkrétním billboardu nevím. Pokud by magistrát obdržel stížnost na to, kde se poutač nachází, budeme ji hned řešit," říká náměstkyně.

Zároveň také objasňuje, co žadatelé o billboard musí splnit, aby se jejich reklama v ulicích města objevila.

„Pokud si někdo například chce pronajmout pozemek na umístění billboardu, musí se to řešit s dopravním inspektorátem, odborem životního prostředí, správou majetku. Řeší se to i na městské radě. Tuto drobnou stavbu tak musí schválit hned několik úřadů a pokud by v konkrétním případě byl nějaký problém, určitě by nedaly povolení," vyjádřila se Alena Rašková.

Nebezpečné billboardy

K problematice billboardů poskytl vyjádření také Štěpán Fiala, autor webových stránek nechcemebillbo­ardy.cz. Fiala přidává další důvod, proč by nejen reklama na sídlišti E.Beneše, ale také jinde u cest mohla být nebezpečná.

„Ze statistik nehodovosti vyplývá, že nepozornost řidičů má na svědomí více než pětinu všech nehod, a jedná se tak o nejčastější příčinu dopravních neštěstí," říká Štěpán Fiala o dalším nebezpečí, které může hrozit ze strany billboardů.

Městští radní přitom v minulosti několika billboardům povolení neudělili. Loni v říjnu například zamítli pronajmout pozemek pro reklamní poutač ve Fanderlíkově a Vrahovické ulici.