Za středu v Olomouckém kraji přibylo podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR 428 případů Covid-19. V úterý to bylo 489 a v pondělí pak 381. V porovnání s minulým týdnem jsou čísla vyšší. Aktuálně se s nákazou potýká 4700 lidí.

Nejklidněji je na Jesenicku, kde je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel evidováno 219 osob s potvrzenou nákazou za posledních 7 dní. Následují Šumpersko s 274 případy, Prostějovsko s 304 a na Olomoucku je to 353. Nejvíce nakažených hlásí Přerovsko, a to 400.

Výstaviště Flora může posloužit ke zřízení "velkokapacitního" očkovacího centra, 9. ledna 2021
Očkování na Floře? Možná v červnu. Brzy začnou praktici

„Trend je v posledním týdnu mírně vzrůstající, ale situace v Olomouckém kraji je stále stabilizovaná,“ shrnula poslední vývoj Andrea Škurková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

„Zodpovědnost k zabránění šíření onemocnění máme v rukou my všichni. Je důležité protiepidemická opatření dodržovat a ne vymýšlet, jak by se dala obejít,“ zdůraznila epidemioložka.

FNOL: dvě desítky s covidem na JIP

Ve Fakultní nemocnici Olomouc bylo ve čtvrtek dopoledne hospitalizováno 70 covid pozitivních pacientů, z toho 24 na odděleních JIP. Pro srovnání 7. února to bylo 78, z toho 25 na JIP a 21. ledna 113 hospitalizovaných, z toho 47 na odděleních JIP.

Na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Olomouc pozorují v posledních dnech nárůst těžkých průběhu onemocnění u mladších ročníků.

„Mezi nemocnými v těžším stavu je nyní výraznější zastoupení mladších věkových skupin, onemocnění postihuje i pacienty dvaceti a třicetileté a také děti,“ sdělil Deníku mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Telemedicína pomáhá v olomoucké fakultní nemocnici zprostředkovat kontakt pacientů s jejich nejbližšími ve ztížených epidemiologických podmínkách.
Na olomoucké JIP propojují pacienty s rodinami "na dálku"

Děti by neměly být obětí

V domovech pro seniory v Olomouckém kraji neevidují hygienici žádné ohnisko nákazy. Jde spíše o jednotlivé případy výskytu nákazy koronavirem. Infekce se v posledních dnech objevila i ve školách, ale podle epidemioložka opět spíše jednotlivé případy.

Jestli jsou epidemiologové v Olomouckém kraji pro postupný návrat dětí do škol, nelze podle Škurkové v tuto chvíli říci zcela jednoznačně.

„Nejde zcela konkrétně říct ano ani ne, epidemická situace se stále vyvíjí a zítra může být jiná, než je v danou chvíli. Na druhou stranu děti by neměly být obětí. Pokud bude přistoupeno k postupnému návratu, tak za zcela jasných a konkrétních podmínek,“ reagovala Škurková.

Šestice balonů pokořila Praděd. Vychutnejte si zasněžené Jeseníky z ptačí perspektivy.
Balony pokořily Praděd. Vychutnejte si zasněžené Jeseníky z výšky

Britská mutace? Ojedinělé případy

Hygienici již mají sekvenací potvrzeny případy takzvané britské mutace v regionu. Nejedná se však o žádné masivní šíření varianty.

„V tuto chvíli se jedná o čísla, která v množství pozitivně testovaných za den jsou ojedinělá,“ uvedla.

Epidemiologové trasují prioritně už případy podezření.

„Osoby, u kterých je zjištěno podezření na britskou mutaci viru, jsou nám nahlášeny a jsou trasovány přednostně, abychom zamezili nekontrolovanému šíření,“ zopakovala Škurková.

Výstavba na třídě Kosmonautů a třídě 17. listopadu v Olomouci - únor 2021. V popředí vpravo bytový komplex Šantova, za ním Envelopa Office Center
Mezi centrem Olomouce a nádražím vzniká moderní bulvár. Toto vše tam staví